Защо преяждаме

Въпреки финансовата криза храната е навсякъде, порциите са големи, килограмите се покачват главоломно. Едно от най-нормалните неща е да имаме бутилка безалкохолно и чипс в чантата си. Какво се учудваме тогава ,че толкова много хора преяждат имат здравословни проблеми и наднормено тегло. Кои са основните причини за преяждането?

Страх от глада

Много хора, които преяждат казват, че щом си помислят, че може да гладуват изпадат в паника. И при най-малкия признак на глад се втурват за храна и стават много неспокойни. За това може да има много причини. Може би някога сте били ограничавани в яденето или сте имали много строг режим на хранене като дете. Трябва да преодолеете себе си и да осъзнаете, че ако не ядете няколко часа няма да умрете от глад или да се свърши храната на света. Затова е важно да обърнете внимание на емоциите и физическите признаци, които ви застигат, когато получите пристъп. Можете да опитате да останете гладни няколко минути преди да ядете или да се опитате да разберете кога в действителност сте гладни.

Смятате, че трябва да изядете всичко в чинията

Много хора са били отгледани с правилото, че всичко сложено на масата трябва да се изяжда. Това правило от детството може да доведе до често преяждане, когато вече сте възрастни. Хората „повреждат” собствената си алармена система и тялото им не е способно да им покаже кога са сити. Ако и вие сте отгледани с този навик, преяждането се превръща в постоянен и неотменен навик, от който не можете да избягате. Започнете да се упражнявате, като си повтаряте, че не сте длъжни да оближете чинията и че нищо лошо няма да се случи ако не изядете всичко.

Преяждането може да се превърне в навик, като тютюнопушенето

Понякога палите цигара без да се усетите, просто по навик. Така се получава и с хората, които преяждат често – започват да го правят несъзнателно. Ако сте свикнали да ядете винаги, когато гледате телевизия примерно или винаги,когато сте навън да сядате в заведение и да похапвате стабилно, вероятно имате проблем. Защо не се опитате да не ядете пуканки пред телевизора и вместо да се срещате с приятели в ресторант, да го правите на плажа или в парка и да се разхождате. Колкото по скоро спрете да свързвате храната с удоволствието, толкова по-лесно ще ви бъде да намалите храненията. /figurata.com