Защо жените боледуват по-често от мъжете но живеят по-дълго?

Хубава и здрава млада жена

Защото сме от различни планети – мъжете са от Марс, жените – от Венера. Тази гледна точка може да се приеме и от лекарите, които все по-често обръщат внимание, че пациентите им реагират различно според пола си на една и съща терапия.

Жените живеят средно 7-10 години по-дълго от мъжете според световната статистика. В същото изследване се отчита, че 70% от пациентите на лекарите са жени – те боледуват повече, лежат в болници и се оперират по-често, приемат по-големи количества лекарства в сравнение с мъжете. Изглежда парадоксално, но и справедливо – всеки пол си има слаби и силни страни. За да ги изучават по-детайлно, в САЩ и Европа вече говорят за медицина според пола (джендър медицина). Целта на специалистите е да постигнат положително равенство – жените да боледуват по-рядко, а мъжете да живеят по-дълго.

Хубава и здрава млада жена

Болести, които поразяват по-често жените
– хронична умора – 90% жени, 10% мъже
– фибромиалгия (мускулни и ставни болки и постоянна отпадналост) – 90% жени, 10% мъже
– възпаление на щитовидната жлеза – 90% жени, 10% мъже
– диабет тип 1 – 80% жени, 20% мъже
– ревматоиден артрит – 80% жени, 20% мъже
– варикозни разширени вени – 80% жени, 20% мъже
– мигрена – 60% жени, 40% мъже
– депресия – 60% жени, 40% мъже
– свръхчувствителни (раздразними) черва – 60% жени, 40% мъже
– множествена склероза – 60% жени, 40% мъже
– алергия – 60% жени, 40% мъже

Забавено храносмилане
Факт: Женският организъм преработва храната три пъти по-бавно от мъжкия. Отчасти вина за това има стресът, с който се справяме по-трудно от мъжете. Допълнително натоварване е месечният цикъл, който също представлява стрес на хормонална основа. Увеличава се и рискът от образуване на камъни в жлъчката поради забавеното храносмилане.
Този факт обяснява защо жените трябва да внимават повече с храната и да не си позволяват нездравословни изкушения – само мъжете могат да ядат висококалорични продукти със силни подправки, които повишават нивото на тестостерона и усилват половата им мощ.
– Как да се грижим за себе си ?
Яжте често и по малко (5-6 пъти на ден на малки порции), за да може и най-ленивият стомах да се справи с храносмилането. Включете в менюто си зеленчуци, плодове, нетлъсто месо и белтъчини. Откажете се от пикантните и мазни ястия. И още един важен съвет: внимавайте с лекарствата, особено болкоуспокояващите и всички, които приемате без рецепта.

Сърдечни проблеми
Факт: Нарушенията на сърдечносъдовата дейност се появяват 10 години по-рано при жените в сравнение с мъжете. По правило здравословните проблеми започват след 60 години, когато намаляват естрогените в женския организъм. Тези хормони помагат за разширението на съдовете, което понижава кръвното налягане и подобрява кръообращението. Естрогените поддържат и нивото на холестерола в нормата. При намалено производство на хормона се появява атеросклероза и се повишава артериалното налягане. Жени, които са страдали от ниско кръвно, при влизане в менопауза могат внезапно да получат високо кръвно налягане.
Следващият проблем е миокардният инфаркт (сърдечен удар). Рискът от него се отдалечава малко във времето в сравнение с мъжете поради защитната функция на естрогените. За съжаление обаче инфарктът при жените се диагностицира късно, защото те често бъркат симптомите му с тези на друго заболяване и не търсят спешна медицинска помощ веднага щом ги усетят.
– Как да се погрижим за себе си? Диета помага да се поддържат кръвоносните съдове еластични и проходими. Три пъти в седмицата хапвайте тлъста риба, която съдържа Омега 3 мастни киселини, като сьомга например. Ползвайте зехтин или рапично масло вместо слънчогледово олио. Грижете се и за физическата си форма – поне два пъти в седмицата тренирайте по 30 минути, като правите упражнения за стягане на мускулите.

Млад и видимо здрав мъж

Имунен отговор
Факт: Женският организъм се защитава от инфекции по-успешно, но е податлив на алергии повече от мъжкия. Природата е определила жената да бъде майка. Бременността и кърменето са огромен стрес за организма, който през този период трябва да се съпротивлява по-активно на атаките на външните носители на инфекции. Затова природата е създала по-силна имунна система за защита на жената. Благодарение на по-големия отпор на възпаленията, не им се даваме лесно, но затова пък по-често се разболяваме от алергии и автоимунни болести като проблеми с щитовидната жлеза, равматоидни възпаления, диабет, множествена склероза.
– Как да се погрижим за себе си? Пазете се от инфекциозни заболявания. Всяко от тях, дори и най-безобидното, активира имунитета, което може да повиши риска от развитие на алергия или автоимунна болест. Внимавайте да не се простудите. Настинката провокира цистит, от който жените боледуват 4 пъти повече от мъжете.

Победа над рака
Факт: Жените се борят с онкологичните болести по-успешно от мъжете. Затова ни помага природата ни, но и стилът ни на живот. Имунната ни система по-бързо разпознава и отблъсква клетките на туморните образувания и по този начин не им дава въможност да се развият. Статистически е доказано, че боледуваме по-рядко от рак на пикочния мехур, гърлото, тънките черва, дебелото и правото черво. Типично женските видове рак пък се диагностицират навреме поради факта, че все по-редовно се правят профилактични цитонамазки, мамографии и се започва ранно лечение, което е гаранция за успех.
Мъжете по-трудно се отказват от вредните си навици като тютюнопушене и тлъсти храни в полза на природосъобразен живот. Обездвижването и затлъстяването са основни фактори за повишен риск от злокачествени новообразувания, а неглежирането на здравните проблеми влошава крайната прогноза.
– Как да се погрижим за себе си?
Веднъж годишно си правете пълен профилактичен преглед. Вземете и партньора си при лекаря – нека свикне да обръща внимание на общото си здравословно състояние, преди да има каквито и да било оплаквания. Изследването на кръвта дава много данни за болестотворни процеси в организма, които може още да не сте усетили. Два-три пъти годишно ходете на ендокринолог за ултразвуков преглед на щитовидната жлеза. Тя „дирижира“ хормоните в тялото ви.
Постарайте се да намалите или да се откажете напълно от цигарите и твърдите питиета. Наскоро японски учени съобщиха, че употребата на концентрати повишава 2 пъти риска от развитие на рак на гърдата. Женените мъже живеят по-дълго от ергените. Обяснението – жените им се грижат за правилното хранене и ги водят редовно на лекар за профилактични или контролни прегледи.