Затвор грози 4-ма за взрива

policia9От 5 до 15 години затвор грозят 54-годишния парнаджия Хамди Али от социалния дом в Крумовград. Той дал на трите момчета армейската мина, станала причина за трагедията. Предполага се, че снарядът е бил наградата, че тийнейджърите му прекопали градината.
Повдигнатото обвинение срещу Мустафа, който опита да се самоубие при задържането му, е за съхранение и пренасяне на боеприпаси и взривни вещества и за убийство по непредпазливост.
Окръжната прокуратура в Кърджали повдигна обвинение и срещу шефа на дома Светослав Дейов и двама възпитатели. Те ще отговарят за причинена смърт на повече от едно лице заради професионална непредпазливост. За този случай Наказателния кодекс също предвижда от 5 до 15 години затвор.
Прокуратурата ще поиска и 72 часа задържане под стража на сина на парнаджията и приятелят му Валентин Вълков, които също бяха арестувани след трагедията. За тях се твърди, че са складирали в дома на Али взривните вещества, взети от закритото през 2000 г. военно поделение в Крумовград. 
Загиналите деца бяха погребани с мюсюлмански ритуал по родните си места вчера. Още в 8 часа сутринта родителите им пристигнаха в болницата в Кърджали, където трябваше да разпознаят телата. По обед автомобил на областната дирекция „Гражданска защита“ остави в село Соколино, Момчилградско, 15-годишния Дженгиз Джемал. Други две коли закараха 13-годишния Джeнгиз Хълми в село Пелин, където живее майка му, и 16-годишния Сунай Мухтар в Зиморница. Всички жители на селата се събраха около джамиите, които посветиха обедните си молитви на паметта на трагично загиналите момчета. Община Крумовград подпомогна семействата на трите загинали деца с пълната организация на погребенията, отделно пое транспортирането на телата и даде 500 лв. на всяко семейство за разходите, които са направили по погребенията, разказа кметът на града Себихан Мехмед. Тя обясни, че е пусната подписка сред общинските съветници да бъдат отпуснати по 2 хил. лв. за всяко семейство. 
Междувременно окръжният прокурор на Кърджали Светлозар Лазаров обясни, че обвинението срещу Хамди Али се забавило, защото той не бил добре и повръщал в болницата, където бе настанен след като направи опит за самоубийство.
Много вероятно е обвинение да бъде повдигнато и срещу приятеля на сина на Али Валентин Вълков. Той е пенсиониран старшина от крумовградското поделение и в момента работи като охранител в местния клон на Централна кооперативна банка. Арестът му обаче се оказа невъзможен заради тежки здравословни проблеми. След преглед в крумовградската болница Вълков е пренасочен за консултация с кардиолог в Кърджали. „На този етап ще назначим експертиза заради сериозните му кардиологични проблеми. Ако е добре, безкомпромисен съм и веднага го задържам. Разпоредил съм да се изготви заключение, да се изясни за какво заболяване се касае“, посочи още прокурорът Лазаров. 
Съпругата на Хамди Али не е била задържана, каквато версия се чу първоначално. Тя просто е била отделена от дома, в който се съхраняват боеприпасите, за да не бъде изложена на риск. Магистратът поясни, че тя не е обвиняема. Синът им, който е с 24-часова мярка за задържане, ще получи още 72 часа. Лазаров обаче категорично отхвърли появилата се версия, че взривателите били продавани на черно на бракониери за улов на риба или дивеч. „Аз лично съм добър по простотийките, признавам обаче, че има и по-добри от мен. Кой простак измисли тази версия? Добре че децата са турчета, иначе представяш ли си версията „турчин даде бомба в ръцете на българчета“, какво щяхме да правим тогава – световна конспирация, Осама бин Ладен!“, възмути се прокурорът пред БГНЕС.
Междувременно на комплекса за социални услуги бе назначен нов директор – Галя Карапачова. Тя уточни, че екипът столични психолози ще остане в града до края на седмицата.
Ирина Ангелова

в-к Стандарт