Затворът в Гуантанамо ще бъде закрит до края на мандата на Барак Обама, каза представител на САЩ

Брюксел. САЩ ще закрият центъра за задържане на заподозрени в тероризъм в американската военна база в Гуантанамо до края на президентския мандат на Барак Обама. Това съобщи в Брюксел помощник-държавният секретар на САЩ Даниел Фрийд, предаде агенция Ройтерс.
По думите на Фрийд, в момента Вашингтон води преговори с няколко правителства за това, те да приемат задържани от центъра в Куба.
„Да”, каза Фрийд, попитан дали е реалистично да се говори, че Гуантанамо ще бъде закрит в оставащите три години до края на президентския мандат на Обама. „Аз съм убеден, че той ще бъде затворен по време на мандата на Обама”, подчерта той пред репортери.
„Това е една от причините на визитата ми тук. Искаме да запознаем нашите европейски колеги с прогреса”, каза той след среща с европейски официални лица, на която се опита да получи подкрепата на ЕС за процеса по затварянето на противоречивия затвор.
По думите на Фрийд, администрацията на САЩ няма да поставя нови крайни срокове за закриването на обекта, но „ще направи всичко възможно това да стане колкото се може по-скоро”.
Барак Обама обеща да закрие центъра за задържане на заподозрени в тероризъм в Гуантанамо до една година след встъпването си в длъжност./Агенция „Фокус“/