Започна 47-ят конгрес на Международната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите

В Белград започна 47-ят конгрес на Международната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите (IHRA). В четиридневните дискусии и кръгли маси взимат участие 250 делегати от 42 страни. За първи път в 64-годишната история на най-старата световна браншова организация в туризма годишният й форум се провежда в балканска страна.
Главният секретар на Съюза на инвеститорите в туризма Соня Колтуклиева, обяви информация за състоянието на световната туристическа индустрия , споделена от заместник-генералния секретар на Световната туристическа организация. Според нея през 2009 година общият спад е бил минус 4%. Европа е с минус 6%, Азия и Пасифика с минус 2%, Америка с минус 5%, Близкият изток с минус 6%. Само Африка има ръст от 5%. Показателите от последните месеци на миналата година са оптимистични и очертават началото на възстановяването на световния туризъм – очаква се ръст от 2 до 4% през 2010 година в сравнение с 2009 година.

Президентът на ИХРА Гасан Аиди посъветва да се убеждават и да се притискат правителствата да работят за туризма. „Президентът Никола Саркози имаше куража да се наложи ставката на ДДС да бъде свалена от 20 на 5,5% за хотелиерските и ресторантски услуги. Това постижение обаче отне на нашите френски колеги 14 години – те са започнали битката още по времето на президента Ширак. В Германия ДДС в туризма беше понижен от 17 на 7 %, в Йордания – от 18 на 7%. Трябва да убедите администрацията, че свалянето на ДДС означава нови инвестиции в сектора и нови работни места.“, заяви още Аиди. Според него играта с цените на нощувките е много опасна. Той посъветва хотелиерите да не свалят цените, а да предлагат за тях повече услуги, както и да акцентират на маркетинга и привличането на нови клиенти. „По-добре по-малко служители в счетоводството, но повече експерти в отдела по маркетинг и продажби: това са хората, които носят приходи. Не уволнявайте добрите специалисти, трудно ще ги върнете обратно!“, заяви още той. Президентът на ИХРА обърна внимание на туроператорите, че през тази година 50 милиона китайски граждани ще получат международни паспорти с право да пътуват навсякъде по света – това е огромен потенциал, но ще спечели този, който пръв се насочи към китайския пазар. Според Гасан Аиди в България, Сърбия и Черна гора има прекрасен персонал, но собствениците трябва да инвестират в обучението и квалификацията, иначе никога няма да постигнат желаното качество.
На 20 януари Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация ще връчи 20 годишни „диамантени“ награди. България ще получи 5 от тях. Гранд-хотел „Поморие“ е отличен като най-добър хотел, „Хепи бар&грил“ – най-добра ресторантска верига, „Димят“, Варна – най-добър бизнес хотел, гранд-хотел „Велинрад“ – най-добър спа хотел. На 4 април Велико Търново ще бъде обявен за културна столица на Балканите по решение на балканската хотелиерска и ресторантьорска организация.
На конгреса присъства Иво Маринов, заместник министър на икономиката, енергетиката и туризма.

„ 2010 година ще бъде година на възстановяване за световната туристическа индустрия и аз вярвам, че ИХРА ще бъде един от двигателите на оживлението. В своята 64-годишна история организацията е доказала, че има способността да сплотява и организира членовете си за стимулиране на прогреса в туризма. Приносът на членовете на ИХРА към световната икономика е 900 милиона долара годишно – това категорично доказва нейното значение за всички.“, заяви Маринов.
За конгреса пристигнаха 45 души от България, организирани от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Тя е най-старата организация и гръбнак на браншовите организации в туризма и аз пред всички вас искам да изразя благодарността ни за партньорството на г-н Благой Рагин и неговите колеги.
По думите на Маринов предстои ни да се изработи нов закон за туризма и стратегия за развитие на туризма в България до 2025 година. „С благодарност ще приемем добрите практики на страните членки на Световната туристическа организация и ИХРА в други страни и с удоволствие ще споделим нашия опит. Заради кризата и тежкото наследство от предишното управление, парите за реклама на България като туристическа дестинация са крайно недостатъчни. Независимо от това до м. ноември на изминалата година спадът в броя на туристите посетили България е само 0,4%, а приходите от туризма бележат ръст от 1,5%.“, заяви Маринов./КРОСС/