Започна редовната мисия на МВФ у нас за преглед на икономическата ситуация

Със среща с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков започна експертната мисия на Международния валутен фонд у нас за преглед на икономическата ситуация. Редовният годишен преглед на МВФ с България се провежда регулярно във всяка държава членка на МВФ по Член IV от Учредителния договор на институцията.

Мисията на МВФ е водена от нейния ръководител за България Бас Бакер и ще продължи до 1 март. Експертите на МВФ ще проведат срещи с представители на Министерството на финансите, БНБ, бизнеса и неправителствения сектор. Заедно с мисията у нас е и представител на Европейската централна банка, а в началото на другата седмица към експертите от МВФ ще се присъединят и представители на Европейската комисия.

Предстоящата до месеци оценка на ЕК за Конвергентната програма на България, кандидатурата на страната ни за ERM II, както и реформите в приходните администрации и стриктната фискална политика на правителството бяха сред приоритетите, които министър Симеон Дянков открои по време на срещата с експертите на МВФ.