Започна работното посещение на президента Георги Първанов в Белгия

Президентът Георги Първанов е на работно посещение в Кралство Белгия.

Българският президент се срещна с държавния глава на Белгия Н.В. крал Албер II. Разговорът между двамата се състоя в кралската резиденция в брюкселския квартал „Лаакен“.

В Брюксел държавният глава ще има разговори с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой, с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек.

В Европейския парламент президентът ще се срещне също и с председателите на групите на Европейската народна партия Жозеф Доул, на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Мартин Шулц и на Алианса на либералите и демократите за Европа Ги Верхофстат.

Георги Първанов проведе срещи с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, с Кони Хедегаард, комисар по действия в областта на климата, както и с българския член на ЕК Кристалина Георгиева.

По време на разговорите си в европейските институции българският държавен глава ще обсъди със своите събеседници широк кръг въпроси от дневния ред на ЕС. Важно място в разговорите ще заеме подготовката на Стратегията „ЕС – 2020”, приносът на България за нейното разработване и механизмите за ефективното й прилагане на национално и европейско равнище. Ще бъде дискутирана ролята на нашата страна за повишаване енергийната сигурност на региона и Европа, включително изграждането на адекватна енергийна инфраструктура. Очаква се да бъдат разменени мнения по действията на ЕС след Конференцията в Копенхаген по климата. Президентът Първанов ще изложи българските приоритети по важни за страната ни въпроси като икономическо и социално развитие след кризата, подготовката на България за Еврозоната и Шенген. На срещите ще бъдат обсъдени приоритетите на новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, ще бъде продължен диалогът с председателя на Европейския съвет.

В рамките на визитата държавният глава ще се срещне и с министър-председателя на Кралство Белгия Ив Льотерм и с премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Сред основните теми ще бъде двустранното сътрудничество с акцент върху разширяването на търговско-икономическите отношения и инвестициите, както и разширяването на достъпа на български граждани до трудовите пазари на двете страни. Предмет на разговорите ще бъдат и актуални въпроси и приоритети на Европейския съюз.

В Брюксел държавният глава ще връчи орден “Мадарски конник” – първа степен, на председателя на Съвета на директорите на белгийската индустриална група „Солвей” Алоис Микелсен за особено големи заслуги за развитието на “Солвей Соди” АД и на двустранните отношения между Република България и Кралство Белгия. В Ньомюнстерското абатство в Люксембург президентът ще открие барелеф на светите братя Кирил и Методий.

В делегацията на президента Георги Първанов са министърът на външните работи  Николай Младенов и секретари на държавния глава.