Започна конкурсът за пиесата – „Да поговорим за границите”

На пресконференция в Министерството на културата днес бе обявено началото на австрийския конкурс за пиеса – „Да поговорим за границите”.
В пресконференцията взеха участие д-р Кристиан Папке – ръководител на проекта, Даниел Калчев – изпълнителен директор на Национален фонд „Култура” и Георги Константинов – председател на българския ПЕН – център. Конкурсът се организира и провежда от австрийското Министерство на външните работи в сътрудничество с австрийския ПЕН – клуб и местни партньори на проекта.
„В конкурса могат да участват български пиеси, които ще бъдат оценени от международно жури с двама членове от България и трима от други държави. Това дава възможност за по-голяма обективност при оценяването”, подчерта при представянето на конкурса д-р Папке. Авторът на най-добрата пиеса ще бъде награден с парична награда от 3 500 евро. Част от наградата включва и превод на немски език на спечелилата пиеса, както и публикуване в тираж от минимум 10 000 екземпляра, публично представяне на текста в рамките на поне едно четене във Виена и покана до наградения автор да присъства на четенето. Организаторите обещават да предприемат и усилия наградената пиеса да бъде поставена в Австрия. Крайният срок за участие е 1 декември 2010 г. Адрес за подаване на документите:

P. E. N. – Club Austria, Bankgasse 8, 1010 Wien, Austria.

Пиесите и документите за участие в конкурса могат да се изпратят и по електронната поща, относно: “Drama Contest”, на адрес: info@penclub.at. За изгубени материали не се носи отговорност. Изпратени материали не се връщат. Повече информация за конкурса можете да получите и по телефон или ел. поща: 981 08 13, 94 00 842, m.staneva@ncf.bg.

Конкурсът се организира всяка година за страни от Югоизточна Европа от 2005 г., а досега проектът е бил реализиран в Р Македония, Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина и Албания.