Започва изплащането на 61 млн. лв. национални доплащания за животновъдите

pari3От днес стартираха плащанията на земеделските производители, като първите 61 млн. лв.  ще бъдат разпределени по сметките на животновъдите, съобщи пред журналисти министърът на земеделието Мирослав Найденов. Въпреки това от Съюза на животновъдите бяха категорични, че плануваните за утре национални протестни действия, пред сградата на министерството,  ще се състоят. От бранша настояват за 90 млн. лв. националния доплащания, които обаче не бяха заложени в бюджет 2010. От своя страна зърнопроизводителите обявиха, че няма да протестират, ако до сряда обещаните им над 416 млн. лв. започнат да постъпват по сметките им.

През следващата година животновъдите ще получат над 135 млн. лв., при искани от тях 90 млн., съобщи министър Найденов. „Нека да е ясно, че ще получат парите. Все пак става въпрос за плащания, които трябва да се случат от декември 2010 година. И не знам защо, когато днес те получават парите си за 2009-а, някой ги кара да стачкуват утре за пари, които би трябвало да получат през декември 2010-а“, допълни той.

Въпреки подозренията на земеделския министър, че протестните действия се политизират, те категорично ще се състоят в утрешния ден, обяви пред Дарик Иван Чалъков от Съюза на животновъдите.

„Министър Найденов знае много ясно, че ние сме безпартийни, бяхме с него на барикадите плътно, когато искахме да свалим предната власт, защото много ни мачкаха. След като си ги има парите, защо не ги обеща и на зърнопроизводителите, да си говорим ясно“, каза още Христов.

„Дори и нещо да се случи, отговарям така на въпроса, те ще получат минимум 100 млн., при условие че тази година получават 84 млн. лв.“, обясни министърът.

За разлика от совите колеги животновъди – зърнопроизводителите се довериха на министър Найденов и обявиха, че засега нямат намерение да протестират. Първо, да видим дали ще платят и ако действително тази сума от 0,5 млрд. лв. близо е платена, не мисля, че ще имаме основание да протестираме. Да видим дали това наистина е така, каза, Радослав Христов, председател на асоциацията за зърнопроизводителите./dariknews/