Запорираха за дългове яхти, кораби и хотел

iahtaЛуксозна яхта, два кораба и хотел са запорирани от данъчните във Варна. Данъчните в Бургас пък са запорирали бронирана лимузина BMW 760 LI на известен местен бизнесмен. Акцията срещу анонимния засега богаташ е заради дългове на фирмите му към хазната, съобщиха от НАП. Експертната оценка на тузарската кола е 264 хил. лв., която е значително по-ниска от пазарната цена – 500 хил. лв. От приходната администрация признават, че бронираната лимузина не е единствената скъпа кола, върху която местните данъчни са сложили ръка заради борчове на бургаски компании. Сред блокираните вещи на богаташи е и 12-метрова яхта, оценена едва за 28 хил. лв. Според данъчни именно акция „Бентли“ е изиграла ключова роля при събирането на задълженията от фирми, защото при ревизиите лъснали с години укривани данъци и осигуровки.
От януари до ноември в НАП-Варна от наложени обезпечения са събрани над 107 млн. лв. Това са запор на банкови сметки, имоти и вещи. Забрана за напускане на страната е наложена на 112 души с неплатени данъци и осигуровки. Само през последните месеци след обаждания до длъжници от ТД на НАП – Варна са събрани 1,4 млн. лв.
Публичните изпълнители са констатирали много недействителни сделки на длъжници, сключени, след като са установени дълговете им към хазната. Явно така те са опитали да се отърват от имотите си, затова за сделките са заведени дела в съда. Досега са спечелени две от делата и постъпилите суми са над 100 000 лв. Поради големи задължения са издадени над 150 иска за обявяване на фирми в несъстоятелност. Така от фирми са събрани над 2 млн. лв. Фирмите, които имат затруднения, може да разсрочат борчовете си или да се договорят с НАП да платят на вноски дълговете си. Ежедневно в НАП – Варна, се водят разговори с фирми, които не могат да платят задълженията си. Издадени са над 80 разрешения за неотложно плащане на такива фирми и досега от тях са събрани над 4 млн. лв.

в-к Стандарт