Заплатите на военнослужещите няма да бъдат намалени

„Компенсационен механизъм, чрез който нетното възнаграждение на военнослужещите да не бъде намалено – това е моята позиция, това е и позицията на вицепремиера и министър на вътрешните работи”, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 18 март, пред журналисти и военнослужещи в Пловдив.

Министър Ангелов е в града, за да се срещне с военнослужещи от гарнизон Пловдив.

“Бих посъветвал военнослужещите да слушат внимателно какво говори министърът на отбраната и какво говори министър-председателят”, каза министър Ангелов. Антикризисните мерки ще се обсъждат на оперативно заседание на Министерския съвет, със синдикатите, в Националния съвет за тристранно сътрудничество и едва след това от правителството, добави той. Министър Ангелов уточни, че все още няма проект на документ по този въпрос.

“Има различни възможности за компенсация. Най-важното е в тази изключително тежка обстановка, в която се намира България, по отношение на финансовата криза да се намерят неприлагани до сега финансови инструменти, за да се излезе от кризата”, обясни министър Ангелов.

В отговор на въпрос за предстоящите съкращения в Българската армия, министър Ангелов обясни, че в момента се извършва преглед на структурата на силите и първият етап от него вече е завършен. Той каза, че в момента е внесен проект на нов Устройствен правилник на Министерството на отбраната, който съкращава администрацията с 31%. Следва преглед на висшите командни звена, който трябва да приключи до 15 април, а третият етап обхваща преглед на структурите на батальоните.

На въпрос за сроковете на изплащане на заплатите при пенсиониране на военнослужещите, министър Ангелов обясни, че  военнослужещите ще получат 20% от обезщетението или четири заплати веднага при прекратяването на договора за военна служба. Останалите 80% процента наведнъж до шестия месец от датата на освобождаването.

Относно многобройните дежурства, които се дават от военнослужещите за охраната на обекти, министър Ангелов съобщи, че се предвижда да се подготви закон за Военна полиция, като в него ще бъде регламентирано към батальоните да има една рота от Военна полиция, която да изпълнява задачи по охрана.

Министър Ангелов отговори и на други въпроси, свързани с модернизацията на армията, възможностите за участия в мисии и за обучението във висшите военни училища, с компенсационните суми за квартири и за храна и други. Той съобщи, че на интернет-страницата на Министерството на отбраната ще бъде публикуван негов електронен адрес, чрез който ще осъществява пряк диалог с военнослужещите.

На срещата тази сутрин във Военния клуб в града участваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов и  началникът на Щаба по подготовката на Сухопътни войски генерал-лейтенант Иван Добрев.

Министър Ангелов поднесе цветя на паметника на загиналите в Ирак военнослужещи от бригада “Специални сили”.

По-късно днес той ще се срещне и с военнослужещите от поделение 32 040 – Крумово.