Запечатват зъбите на първолаците

zubi2СОФИЯ. Стоматолози ще запечатват със специална паста кътниците на първолаците. Целта е зъбите на децата да бъдат опазени от кариеси. Проектът стартира след Нова година и е част от Националната програма за дентална профилактика на хлапетата. Подсилването на младите зъби ще става със специални препарати, които за дълъг период отделят флуор. Мярката ще се прилага, докато бъде завършен емайлът на кътниците, обясни д-р Светослав Гачев, зам.-шеф на Българския зъболекарски съюз. Методът със запечатването показа отлични резултати в САЩ, Канада, скандинавските страни и Япония, изтъкна Гочев. Изследвания сочат, че кариесите са намалели средно с 60%. 
Догодина ще бъде направено национално изследване на зъбния статус на деца и тийнейджъри на 6, 12 и 18 г. Данните ще бъдат предоставени на Световната здравна организация. Хлапетата ще получават съвети как да използват четката и конците за зъби, с какви разтвори и пасти да се мият и т.н. 
За да се изпълни програмата, тя би трябвало да се финансира поне с по 2 млн. лв. годишно, изтъкна д-р Гачев.
Според статистиката над 80 на сто от 6-годишните деца имат поне един кариес в устата си. Хлапетата на 12 г. имат между 4 и 7, а всеки четвърти абитуриент вече е загубил поне един от постоянните си зъби. 
Румяна Милева

в-к Стандарт