Зам.-министър Иво Маринов ще открие българо-алжирски икономически форум

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов ще открие среща на тема „Икономически климат в Алжир – бизнес и инвестиционни възможности“. Форумът се организира от Алжирското посолство в България и Българската търговско-промишлена палата и ще се състои на 18 февруари (четвъртък), от 10.00 часа, в сградата на БТПП (ул. „Искър“ № 9, София).

Целта на срещата е да бъдат представени възможностите за инвестиции, туризъм и бизнес-партньорства с представители на български фирми, браншови и други обществени организации.

Сред областите от взаимен интерес е сътрудничеството в сферата на енергийните ресурси. Алжир разполага с богати газови находища, както и с петрол. България има утвърдени специалисти, които биха могат да работят в областта на добива и преработката на тези суровини. Ще бъдат обсъдени и възможностите за по-активно участие на български и алжирски фирми в провежданите в двете страни панаири, изложения, както и размяна на бизнес посещения.

Общият стокообмен на двете страни за 2008 г. възлиза на 88.1 млн.щ.д., в това число износ 81.5 млн.щ.д. и внос 6.6 млн.щ.д. Запазва се тенденцията на положително търговско салдо за България. За 11-те месеца на 2009 година общият обем на стокообмена е 39.8 млн.щ.д., като сравнен със същия период на предходната година той бележи покачване с 21.4%. Вносът се покачва с 24.5%, а българският износ се увеличава с 21.3 %. Към настоящия момент не са регистрирани алжирски инвестиции в България, както и български в Алжир.