Зам-министър Евгени Ангелов се срещна с представители на ливанския бизнес

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов се срещна с представители на ливанския бизнес. Те са на посещение в България в рамките на правителствената делегация, водена от премиера на страната Саад Харири.

Ливан има дългогодишни добри връзки с държавите от региона на Близкия и Средния Изток, и в този смисъл може да бъде мост между Изтока и Европа, подчерта пред гостите г-н Ангелов. По неговите думи, от тази роля могат да се възползват българските компании, които развиват икономически връзки с Ливан.

Ливан традиционно заема едно от първите места в стокообмена на България с арабските държави. През 2008 г. общият обем на търговията е 125.7 млн. долара, което нарежда страната на пето място сред търговските партньори на България в арабския свят.

Ливанските бизнесмени се интересуваха от възможностите на българските специалисти за изграждане на обекти „до ключ“, развитието на франчайза в страната и правилата за търговия.

България разчита на тясно сътрудничество с Ливан по отношение на присъствието на български инженерингови компании в арабския свят, подчерта в отговор зам. министър Ангелов. Нашата страна има сериозни традиции и експертен потенциал в областта на инженеринговото строителство, в хидромелиорациите и електроснабдяването.

Евгени Ангелов представи пред гостите основни показатели на данъчната система в България. Той цитира 10%-ите корпоративен данък и данък върху доходите на физическите лица като едни от най-ниските налози от този вид в Европа.