Зам.-министър Георги Костов направи проверка на продаваните коледни елхи на столичен пазар

elhaСофия. Зам.-министър на земеделието и храните Георги Костов, отговорен за управлението на горите, направи проверка на пазар „Ситняково” в столицата за произхода на продаваните коледни елхи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Не бяха констатирани нередности при продажбата на дръвчетата. Зам.-министърът обясни пред журналисти, че в София не са засечени продавани елхи, придобили чрез незаконна сеч. По думите му Районната дирекция по горите прави засилени проверки на подстъпите към София още при транспортирането на дръвчетата. „Сегашната акция е по-скоро с цел да покаже на повечето хора, че изпълнителната агенция по горите и министерството на земеделието си вършат работата по контрола и произхода на коледните елхи”, обясни той. 
Търговците на елхи трябва да имат документ за закупуването на дръвчетата, които пък от своя страна трябва да имат печат, ако са отрязани, а ако са живи, е нужно да се представи документ за произхода им. Търговецът трябва да има и касов апарат. 
По Коледа у нас е имало периоди, когато са изсичани по около 100 000 дръвчета. Тази година ще бъдат изсечени около 35 000 дръвчета за Коледните празници. 
Галина ДИМОВА/Агенция „Фокус“/