Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов съобщи днес,че следващата година ще бъде отворена за посетители част от църквата “Света София”

Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов съобщи, че през пролетта на следващата година ще бъде отворена за посетители археологическата част от църквата „Света София”. Той и кметът на София Йорданка Фандъкова посетиха обекта днес в 11.30 ч., за да се запознаят на място с работите там.

Йорданка Фандъкова припомни, че за 12-те години, откакто е започнала работа по обекта, общината е инвестирала 1,8 милиона лева в тази дейност, като само за последната година са дадени 100 000 лева. През последната година и дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет е отпуснала 200 000 лева за археологическите проучвания.
Проучено е сто процента от подземното ниво, извършено е укрепване и е подменен 80 процента от пода на „Света София”, тъй като той е бил опасен за посетителите. Извършено е и противоземетръсно укрепване.

Министерството на културата подкрепя кандидатстването на Столичната община с проекти за довършителните работи по ОП „Регионално развитие” на стойност 1,5 милиона, с което ще бъдат извършени останалите дейности, преди експозицията да бъде представена пред зрители.

Освен античните гробници ще могат да бъдат видяни още около 70 квадратни метра мозайки, останки от старите църкви. Зам.-министър д-р Тодор Чобанов съобщи, че замисълът, който предвижда бъдещата музейна експозиция, която е част от концепцията за музеите в столицата, е тя да бъде представена чрез най-модерни технологии. Освен със звук експозицията ще бъде наситена с различни типове светлини, за да бъде по-привлекателна за посетителите.
„Министерството на културата ще подкрепи номинирането на историческия център на София като световен паметник на наследството за ЮНЕСКО – една от стъпките е и дейността по този обект”, посочи зам.-министър д-р Чобанов, допълвайки, че „всички останали обекти трябва да се приведат във вид, който ще ни позволи да кандидатстват”.