ЗАМ.-МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА Д-Р ТОДОР ЧОБАНОВ И ПОСЛАНИК ДЖОН ОРДУЕЙ

grobnica

На 16 октомври т. г. изпълняващият длъжността посланик на САЩ в София Джон Ордуей, зам. – министърът на културата д-р Тодор Чобанов, директорът на историческия музей „Искра” д-р Косьо Зарев и кметът на гр. Казанлък Стефан Дамянов прерязаха лентата на възстановената тракийска гробница Крън II, датираща от 4 век пр. н. е. Гробницата бе открита през 1995 г. и е най-ранният пример на тракийска гробница с изрисувани „цветни пояси”. Проектът за реставрация на гробницата бе избран измежду много подобни проекти кандидатстващи за финансиране по Програмата „Посланически фонд за опазване на културното наследство”.
Посланическият фонд за опазване на културното наследство е основан от Държавния департамент на САЩ през 2001 г. и осигурява малки субсидии с цел опазване на световното културно наследство като израз на уважението на Съединените щати към други култури. До момента Фондът е осигурил финансова подкрепа за повече от 500 проекта в целия свят, на обща стойност 11,5 милиона долара. През 2008 г. в конкурса участваха 94 проекта, като 72 бяха одобрени за финансиране, в това число и проектът за реставрация на тракийската гробница. Фондът осигури над 33 хиляди долара за реставрационния проект.
Екипът, работил по консервацията на гробницата, се свързва с Посолството на САЩ с молба за финансова помощ, след като установява лошото състояние на стенописите и варовата мазилка в гробницата. Субсидията на стойност над 33 хил. долара покрива нейната консервация и реставрация, стабилизирането на цветните пояси, както и публикуването на информационни материали за важността на този ценен обект на културното наследство.