Заместник-министър Марин Райков закри петото Зимно училище по дипломация

27 млади дипломати от 15 държави участваха в петия международен семинар „Зимно училище по дипломация  за млади дипломати от Балканите и страните от Черноморския регион”, Той бе организиран съвместно от Дипломатическия институт към МВнР и фондация „Ханс Зайдел” и се проведе от 22 до 26 март в Сандански. Тази година за първи на семинара бяха поканени представители от всички страни-членки на ЕС.

Темата на семинара бе “Разширяване на европейската зона за сигурност и стабилност чрез двустранно и многостранно сътрудничество. Фокус върху Югоизточна Европа и Черноморския регион”. В програмата бяха включени теми, свързани с регионалната политика, енергийната сигурност, европейската интеграция като модел за регулиране на конфликти. Проф. д-р Екарт Щратеншулте, директор на Европейската академия в Берлин, водеше дискусиите по темите. Лектори на семинара бяха дипломати, експерти в МВнР, представители на дирекциите „Съседни страни”, „Политически въпроси”, „Политика за сигурност”, както и чуждестранни лектори.

На откриването Н.Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Федерална Република Германия и Н.Пр. Хорхе Фуентес, посланик на Кралство Испания у нас, както и г-н Младен Андрлич, директор на Дипломатическата академия на Хърватия, приветстваха участниците и пожелаха успешно провеждане на семинара.

В последния ден от семинара участниците изслушаха лекция на заместник-министър Марин Райков на тема “Ангажиментите на България като член на ЕС и като фактор за сигурността в региона”. В лекцията си г-н Райков очерта актуалната ситуация в Югоизточна Европа и Черноморския регион, основните външнополитически фактори, които я определят, рисковете и предизвикателствата пред държавите, както и приоритетите на България като страна-членка на ЕС.

След приключване на семинара, заместник-министър Марин Райков връчи сертификати на всички участници. Д-р Димитър Събев, директор на Дипломатическия институт, г-н Богдан Мирчев и г-н Клаус Физингер, представители на фондация “Ханс Зайдел” поздравиха младите дипломати с успешното завършване на курса.