Заместник-министър Маринов ще участва в Международното туристическо изложение в Белград

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов ще участва в Международното туристическо изложение International Tourism Fair 2010 в Белград, Сърбия.То ще се проведе от 23 – 28 февруари 2010 г.

Тази година cще се представи с информационен рекламен щанд с площ 72 кв.м. На българския щанд участие ще вземат 15 български туристически фирми и организации, хотелиери и общини.

Изложението ще се проведе за 32-ри  пореден път в изложбения център в гр. Белград. IFT Belgrade е най – голямото сръбско изложение, предназначено за масова публика и професионалисти. През 2009 г. на това изложение са участвали 830 изложители от 38 страни на площ от 28 000 кв. м. и е било посетено от общо 52 516 души.

*****

На 23.02.2010 г. в Белград ще се проведе работна среща „Създаване на Дунавски компетентен център“, на която ще бъдат дискутирани организационното, юридическо и персонално структуриране на центъра, неговото поле на дейност, ангажиментите и ползите за учредителите. На срещата ще участват зам.-министър Иво Маринов, Румен Видов, кмет на Община Видин, Любомир Попйорданов, председател на Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ), както и представители на Асоциация на Дунавските общини (АДО), Бизнес-център за подкрепа на малки и средни предприятия – Русе и др.

От началото на тази година Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ) реализира Регионален проект „Дунавски компетентен център“. Проектът е с продължителност 5 години, обхваща територията Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Украйна и Молдова и има за цел да стимулира кооперирането на заинтересованите от туристическото развитие от региона на Среден и Долен Дунав. Концепцията на проекта предвижда създаването на Дунавски компетентен център, локализиран в Белград, чрез който участващите партньори да реализират съвместни дейности и инициативи в областта на туристическото развитие и общия маркетинг на региона.