Заместник-министър Евгени Ангелов ще участва в конференцията „Жените в предприемачеството“

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов ще участва в конференцията „Жените в предприемачеството – WOMENOMICS“. Тя се организира по повод 8 март от посолството на Кралство Норвегия в България и „Иновация Норвегия“ съвместно с Българската търговско–промишлена палата (БТПП). „Иновация Норвегия“ е държавна компания, отговорна за административното изпълнение на норвежката Програма за сътрудничество в България.

Събитието ще се състои на Международния ден на жената в столичния хотел „Радисън“ – площад „Народно събрание“ 4, от 10 до 15.45 ч.

Осло традиционно подготвя за 8 март подобни срещи по теми, свързани с живота и работата на жените. Избират се области, в които страната има сериозни постижения, и опитът й би представлявал интерес за България. През последните години темите на конференциите бяха свързани с трафика на хора, равнопоставеността на половете и приноса на жените за преодоляване на военни конфликти.

Тази година акцентът е поставен върху ролята на жените за устойчиво развитие на частната инициатива. Поканени са жени предприемачи от двете страни, за да споделят своя стопански опит, да разкажат за проблемите и успехите в работата си.

Конференцията ще открият посланикът на Норвегия в България г-жа Тове Скарстейн и председателят на БТПП Цветан Симеонов. Зам.-министър Ангелов ще приветства инициативните дами като представител на българското правителство. От името на председателството на ЕС посланикът на Испания в България Хорхе Фуентес ще очертае основните моменти в Лисабонската стратегия и политиката на ЕС за малките и средните предприятия и ще изтъкне ролята на жените в икономическите процеси.

В заключителната част на форума ще се състоят двустранни бизнес срещи между представители на норвежки и български фирми. От Норвегия ще гостуват собственици на фирми за фитнес услуги, за набиране на персонал, за интериорен дизайн, за IT продукти, за поддръжка на мебели, дори и частен етнографски музей. От българска страна са заявили участие IT компании, фирми за туристически пътувания и др. Всички те ще имат възможност да установят контакти помежду си в рамките на проекта „Партньорство за развитие“, който е част от норвежката Програма за сътрудничество в България.