Заместник-министър Веселин Вучков: Международното сътрудничество на правоохранителните органи е решаващо за противодействието на трафика на хора

Посланикът на Холандия Н.Пр. Карл ван Кестерен и заместник-министърът на вътрешните работи откриха конференция по темата в Академията на МВР

Конференция на тема “Подобряване на взаимодействието между институциите, ангажирани с превенция и противодействие на трафика на хора на национално ниво”се провежда днес в Академията на МВР. Тя събра експерти от българските и холандски служби, служители на Агенция “Митници”, прокурори, следователи, разследващи полицаи, съдии, представители на Националната комисия за борба с трафика на хора и на неправителствени организации. Форумът е в рамките на проекта “Трафикът на хора в България и Холандия – съвместни усилия за противодействие”.
В приветствието си към участниците зам.-министър Веселин Вучков изрази категоричната позиция на ръководството на МВР, че в противодействието на този вид престъпление е изключително важно международното взаимодействие на правоохранителните органи. Наред с изграждането и укрепването на партньорството е необходимо да се анализират корените на това явление, за да се намерят и най-правилните механизми за превенция. Той акцентира и върху факта, че това престъпление трябва да се разглежда и в неговия по-широк аспект – в нарушаване на човешките права.
Посланикът на Холандия Н.Пр. Карл ван Кестерен заяви, че противодействието срещу трафика на хора е неотменим приоритет за страната му, а партньорството дава допълнителен инструментариум. Той поздрави българското правителство за предприетите амбициозни стъпки и за положените до момента усилия в борбата с престъпността. През последните шест месеца станахме свидетели на редица позитивни разработки, довели до арести на хора, които са се занимавали с отвличания, изнудвания и нелегална проституция. Виждаме важни инициативи, които правят политиката на България още по-ефективна. Именно в този смисъл посланикът разгледа и работата на днешната конференция – една нова възможност в изграждането на партньорска мрежа между правоохранителните органи на България и Холандия.
Проектът  “Трафикът на хора в България и Холандия – съвместни усилия за противодействие” стартира през юни миналата година и до този момент включва поредица от обучителни семинари за събиране и анализиране на информация, на базата на която ще се изградят и бъдещите успешни стъпки в противодействието на този вид престъпление.