Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев откри система за видеонаблюдение на армейския полигон „Змейово”

Система за видеонаблюдение на армейския полигон „Змейово” откри днес, 16 февруари, заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. На представянето присъстваха областният управител на Стара Загора Йордан Николов, кметът на община Стара Загора Светлин Танчев, началникът на Щаба по осигуряването и поддръжката генерал-майор Бойко Рабаджийски, представители на граждански организации и на населението в района.

„Ние сме на територията на най-откритото в момента поделение на Българската армия”, каза заместник-министър Радев при представянето на системата и допълни, че вече са изпълнени 12 от 14-те мерки, които министърът на отбраната Аню Ангелов разпореди за изпълнението на ангажиментите, поети пред старозагорската общественост.

„Ръководството на Министерството на отбраната реши дейностите на полигона да бъдат напълно открити. Всеки може да влезе в поделението, да има достъп 24 часа в денонощието, като условието е само да се регистрира в списъка при областния управител” – посочи заместник-министър Радев. „При този осигурен достъп  всеки може да си направи извод дали полигонът замърсява въздуха в района и да се убеди, че в полигона няма никакви подземни съоръжения и не се извършва утилизация на боеприпаси”, подчерта той.

В отговор на журналистически въпроси, заместник-министър Радев обясни, че само 18% от дейността на полигона е свързана с изпитване на въоръжение и боеприпаси на фирми. Останалата част  от дейностите са свързани с изпитване на въоръжение и боеприпаси за нуждите на Българската армия. Той каза още, че  процедурата по сертифицирането на полигона за ISO 14001 е започнала.

Областният управител Йордан Николов благодари на Министерството на отбраната и на Българската армия за усилията, които се полагат за постигане на максимална прозрачност за дейностите на полигона.