Заместник-главният прокурор Бойко Найденов поздрави МВР и ДАНС за перфектно проведената операция

Налице са достатъчно основания да бъде повдигнато обвинение срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, заяви Найденов

Преди три седмици следовател, който разследва дело срещу длъжностни лица в МО за сключена неизгодна сделка – опъване на оптичен кабел на територията на страната на стойност 120 млн. лв. – подава сигнал, че му се предлага подкуп, за да не изпълни служебните си задължения. Незабавно е започната работа по постъпилия сигнал. Образувано е досъдебно производство и служители от ДАНС и ГДБОП предприемат действия за уточняване на схемата и замесените лица. В хода на работата разследващите получават отговор на въпросите кой предлага, на кого, каква сума, кои са посредниците и какво трябва да бъде извършено от длъжностното лице. Първоначално предлаганата сума е 60 хил. евро, но при поредица от срещи страната, която е предлагала парите, е поискала сумата да бъде намалена. Всички срещи между участниците в схемата били документирани по надлежния ред.
Заместник-главният прокурор Бойко Найденов поясни, че антимафиотите са имали готовност да реализират задържанията още преди два дни, но възникнал спор около сумата, която трябвало да се преведе и едва днес сутринта следователят е бил извикан, за да му бъдат предадени парите. Той допълни, че са налице достатъчно основания  да се повдигне обвинение срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев за това, че е предложил дар на длъжностно лице – следовател, да не изпълни своите служебни задължения, използвайки посредничеството на Попов и Сантиров. Според заместник-главния прокурор служителите от МВР и ДАНС са провели операцията по документирането и задържането на участниците в схемата по перфектен начин и в хода на работата не е допуснато изтичане на информация.
В момента се извършват обиски в домовете и офисите на задържаните. Работата по случая продължава. В максимално кратък срок ще бъде поискана постоянна мярка за задържане под стража.