Заледена Европа

Студеното време, обхванало част от Европа разстрои полетите по летищата във Великобритания, Франция, Ирландия и Нидерландия, съобщава Би Би Си. Много полети са закъснели или бяха отменени на летище „Орли“ в Париж, летище Дъблин и „Скипхол“ в Амстердам, както и на големи летища във Великобритания. Поне девет бездомници в Германия са починали от измръзване. Влакът „Евростар“ отново заседна за около два часа в тунела под Ламанша в четвъртък. По-късно той достигна Обединеното кралство. Говорител на компанията обяви, че било отменено пътуването на други четири влака. „Дойче веле“ предаде, че в много части от Германия температурите в чера са паднали под -10 градуса. В региона на Северен Рейн-Вестфалия две дерайлиралирали влакови композиции причиниха хаос в разписанията, като предизвикаха закъснения и отмяна на пътувания.

В Ирландия, летището в Дъблин все още е отворено, но това в Нок е спряло полетите. Всички пътища в Дъблин са изключително заледени и стотици училища в страната са затворени, предава „Айриш Таймс“. Правителството свиква Националната комисия за извънредни ситуации, която ще докладва ежедневно за обстановката. Така ситуацията се издига до статут на извънредно положение на национално ниво. Тежки снеговалежи причиниха големи задръствания около Амстердам и Хаарлем в сряда веччерта, предаде радио „Нидерландия“. В засегнатите райони пътували няколко автобуса. Заледените пътища разстроиха и доставката на стоки по пристанищата на Френския канал. Сняг покрива голяма част от Франция, като достига до Бордо на юг. В южна Англия около 4000 души останаха без електричество след като снега прекъсна енергийната мрежа.

Студът обхвана и скандинавските страни. Радио Швеция предаде, че в Хемаван, северна Швеция е отбелязана рекордно ниска температура от -40,8C.Арктическият студ засегна и температурите в централната част на страната – те варират между -30 и -40 градуса – най-студеното време от средата на 80-те години насам. В Норвегия, температурите в някои области достигнаха то -40 градуса. В столицата Осло автобусните линии работят при разреден график, защото маслото в двигателите на автобусите е замръзнало.

В Австрия властите са в готовност, заради синоптични прогнози за предстоящи тежки снеговалежи в ниските части на страната в идните дни. Смъртните случаи, причинени от студа в Полша достигнаха 122 – смята се, че повечето от жертвите са бездомни хора./КРОСС/