Зайча сянка, вилина метла, аспаржа — Asparagus officinalis L. Сем. Кремови — Liliaceae

Разпространение. Расте по тревистите места, из ливадите, храсталаците и горите в цялата страна.

Описание. Многогодишно тревисто растение с многобройни и силно разклонени стъбла, които достигат на височина до 1,5 м. Коренището е месесто, хоризонтално, слабо разклонено; при ва­риетета Altilis L. то се използува за храна. Листата са във вид на люспи, като от пазвите се развиват снопчета от- тънки зелени клончета, заменящи същинските листа, разположени прешлено-видно. Растението е двудомно. Цветовете са многобройни, зелено-жълти, еднополови, с шестлистен околоцветник и 6 тичинки. Пло­дът е червена ягода с 3—6-ръбести и черни семена. Медоносно растение.

Използуваема част. Стръковете и коренищата на растението. Надземната част се бере преди цъфтежа, през април. Суши се на сянка или в сушилня до 40СС. Изсушената билка е със зелен цвят, без миризма и със слабо горчив вкус. Допустима влаж­ност 12%. Опакова се в торби или бали. Коренището на растението се бере през есента, през октомври, или рано напролет, през март— април. След измиване се суши на сянка или в сушилня до 45°С. Опакова се в торби. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. Стръковете съдържат тирозин, аспа-рагин, витамин С, янтарна киселина и др.; коренището — аспа-рагин (усилва дейността на бъбреците и успокоява сърдечната дзйност), аргинин, мазнини, хелидонова киселина, един сапо-нин и др.

Лечебно действие и приложение. Зайчата сянка действува пикочогонио, забавя сърдечната дейност, потиска об­мяната на веществата, разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане. Прилага се при застой на течности в орга­низма, сърдечни смущения, болести на далака и черния дроб, уве­личение на простатата и др.

В българската народна медицина зайчата сянка се употребява още при захарна болест, кожни екземи, трудно уриниране, пясък в бъбреците и пикочния мехур, дизентерия, за увеличаване на мля­кото у кърмачките и др. Отварата от плодовете се дава при хе­мороиди.

Във ветеринарната медицина се прилага за увеличаване  на млякото от животните, като се добавя в храната им.

Начин на употреба. 2 супени лъжици смлени стръкове се сипват в 500 г вода да врят 5 мин. (корените врят 10 мин.). Пре­цедената отвара се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. Внимание! Да не се употребява зайча сянка при въз­палени бъбреци!