Задържан е представител на фирма за внос на автомобили в Стара Загора

policia5Той е ощетил лизингова компания и трети лица с над 600000 лева

Разследването е проведено от служители на сектор “Икономическа полиция” в ОД МВР – Стара Загора. Задържан е 38-годишният А.Х., представител на фирма за внос на автомобили в града. През 2008 г., в това си качество, А.Х. е сключил договор с лизингова компания, която му отпуснала кредит за закупуване на МПС – нов внос, без първоначална регистрация у нас. По силата на този договор, лизинговата компания  е станала собственик на закупените с кредита над 20 автомобила, а търговецът се задължавал да ги излага, предлага и търси клиенти, които при покупка трябвало да сключат договор с лизингодателя.

А.Х. посредничил изрядно при осъществените първи десет сделки, показват данните от разследването. После, от средата на 2009 г., търговецът решил да умножи постъпленията си и започнал да продава превозните средства, без да оформя договори за покупко-продажба с лизинговата компания. Така фактически той обсебил автомобилите. За първоначалните и последващите вноски при закупуване на колите А.Х. посочвал на клиентите негови сметки. Понякога давал и такива на други лизингодатели, като в тези сделки той уреждал договорите им. Проверяващите установили и случаи, в които независимо от внесената първа вноска за закупен автомобил,  “бизнесменът” го препродавал на друг клиент или го залагал в заложни къщи.
От извършените до момента действия по разследването е установено, че А.Х. е  ощетил реалния собственик на лизинговите моторни превозни средства с около 400 000 лв. и е измамил трети лица с над 200 000 лв. Образувано е досъдебно производство. А.Х. е задържан за 72 часа. Работата по установяване и документиране на случая продължава.