Задържани са членовете на престъпна група, свързана със серия въоръжени грабежи и кражби от банкови трезори

Сред задържаните е и бившият началник на РУ-Бяла Слатина, който предоставял оперативна информация на престъпната група, за което е получавал процент от задигнатото.

На пресконференция в ОДМВР-Пловдив министър Цветан Цветанов обяви, че при специализирана полицейска операция са задържани трима мъже – членове на група, свързана със серия касоразбивания, кражби от банкомати, банкови трезори и въоръжени грабежи. Те са част от престъпен екип, действал на територията на цялата страна. В ареста са задържани пловдивчаните Д.Б./30/, И.Р./31/ и П.Н./47/. Те са криминално проявени, П.Н. има и постановени присъди за въоръжен грабеж, кражба и притежание на наркотици.
Министър Цветанов разказа, че криминалистите са наблюдавали групата от близо шест месеца. Благодарение на професионализма и оперативното им майсторство вечерта на 18 декември те предотвратили поредния “удар” на престъпния екип. Около 23 часа тримата грабители били заловени точно в момент, когато се опитвали да проникнат в чейнджбюро на ул.”Преслав” в Пловдив. Чрез разбиване на две входни врати успели да влязат в коридор, чиято стена граничи с касовото помещение на бюрото. Те били маскирани, с ръкавици и много добре подготвени технически. Сред престъпното им оборудване са били открити две радиостанции – едната настроена на полицейска честота, а другата – на честотата на частната охранителна фирма, ангажирана с охраната на обекта. За преодоляване на преградите тримата били снабдени с бормашини, специализиран уред за взломяване на стени, топлорежещ инструмент и кислородна бутилка. В тях са били открити още и пластини за отключване на секретни брави, ножици и еднопосочни мобилни телефони. При появата на полицейските служители, двама от групата се опитали да избягат – единият побягнал по етажите на кооперацията и бил заловен в таванско помещение  с помощта на следово куче, а другият бил преследван и хванат след няколко пресечки в съседна улица.
Според пловдивските криминалисти престъпната група е свързана с обира на 90 000 евро от троянска фирма преди две седмици и 80 000 лева от клона на ЦКБ в Козлодуй през август. Към момента престъпната група е била в подготовка да нападне обекти, в които се съхранявали големи суми пари, на територията на Благоевград, Хасково и Димитровград. При разследването са задържани още 5 лица от Враца и 2 от София за съпричастност към тези деяния. Единият от участниците е бивш служител на МВР – началникът на РУМВР-Бяла Слатина Т.К.. По оперативни данни той е съдействал и е подавал информация за обекта в Козлодуй, както и за “апетитни” обекти в Мизия. След реализацията на обирите ексслужителят е взимал и процент от отнетите суми.
Задържаните грабители притежават изключително богат арсенал, за което свидетелства откритото на адресите им специализирано техническо оборудване за преодоляване на всякакви прегради.
Райнният прокурор на Пловдив Димитър Ангелов уточни, че към момента лицата са задържани за 72 часа, като предстои да им бъдат повдигнати обвинения за кражби, приготовления за кражби и грабежи в различни форми на съучастие.
Предстоят насрещни проверки съвместно с Данъчните служби за доказване произхода на доходите на задържаните касоразбивачи, предвид демонстрирания от тях висок стандарт на живот.
Министър Цветан Цветанов изрази задоволство от добре свършената работа по елиминирането на тази организирана престъпна група. Той благодари за професионализма и добрата координация между прокуратурата и ОДМВР-Пловдив, ОДМВР-Враца и СДВР.