Икони за дома

Задължителните икони за дома

Икони за дома – какво трябва да знаем

Голям брой хора имат желание да направят свой домашен иконостас, но за тази цел не знаят кои са задължителните икони, които трябва да присъстват и кои са тези, които могат да си набавят пожелание и не на последно място, как те трябва да бъдат подредени. Тази статия ще даде отговор на тези въпроси.

В човешкият живот понякога връхлитат нежелани и неприятни събития. В такива моменти, нерядко, хората се обръщат към вярата и имат нужда от сакрално място за молитва. Тогава се ражда и желанието да имаме собствен иконостас в дома и въпросите кои точно икони са най-подходящи, за да направим своята искрена молитва пред тях. Друг път, човек желае иконостасът да присъства в дома му без конкретна причина, а да му вдъхва вяра и да създава хармоничност. Тогава иконите и самото място могат да бъдат подредени и украсени, не само както канонът повелява, но и влагайки естетически усет.

Икони за дома – как да подредим

Всяко православно и вярващо семейство създава своя олтар на вярата по йерархичен принцип. Като централно се започва с лика на Спасителя, по този начин се проявява вярата в неговото Боговъплъщение. След нея се поставя иконата на Богородица, най-чистата сред човешкия род, херувим.  Самият иконостас се подрежда по начинът, по който се подреждат иконите в църквата, следвайки православния канон. Добре е дори в дома той да е с лице на изток. Като най-подходящи за него помещения са източните и добре осветените, хол, всекидневна и такива стаи, които се посещават от всички членове на семейството и могат да се видят от всеки, който прекрачи прага на дома.

Понякога е невъзможно да поставим иконостаса спрямо канона, а именно от източната страна, поради самото устройство и мебелировка на дома. Пречка за това могат да бъдат прозорците от същата страна, наличието на тежки масивни мебели и т.н. Тогава е допустимо да го позиционираме  на друга стена, но е редно да избягваме около него и на същата стена да има светски пособия. Като например календари, часовници, снимки, картини, дърворезби и т.н. Радио, компютър и телевизор също не е препоръчително да се намират в близост.

Източник: Ikonite.bg