Заблуди за белтъчните диети

Днес са много популярни т.нар. белтъчни диети като например диетата на Аткинс и Кремълската диета. По-логично е всъщност те да се наричат не белтъчни, а диети с малко въглехидрати, защото основните ограничения в тях са свързани именно с въглехидратите.

Като правило белтъчните диети се спазват трудно – организмът силно се нуждае от въглехидрати. Тези две диети имат много поклонници в различните страни, но те предизвикват и много противоречиви мнения.

Ето някои от най-спорните моменти в тях:

Заблуда 1. Всичкото зло идва от въглехидратите.

Частично това е така, но само частично! Въглехидратите действително повишават калоричността на храненето и способстват за увеличаване на теглото. Но съществуват и много полезни въглехидрати като например пектина и полизахаридите, без които нашият организъм не може да функционира нормално.

Въглехидратите хранят мускулите и главния мозък, регулират работата на червата, поддържат полезната чревна микрофлора, участват в обмяната на белтъчините и в синтеза на хормоните и ферментите.
Лишавайки се от въглехидрати, ние излагаме организма на сериозна опасност.

Заблуда 2. Белтъчните диети се спазват лесно, защото не се броят калориите.

Действително при тези диети калоричността на храната няма значение, важно е съдържанието (или по-скоро НЕсъдържанието) на въглехидратите.

Диетата на Аткинс разрешава дневно употребата на 20 г въглехидрати, а Кремълската диета – 40 г за отслабване и 60 г, за да се избегне повторното напълняване. Трудностите са свързани с определяне на въглехидратите. В много кулинарни книги и списания са посочени калориите в различните продукти, но въглехидратите не са споменати.

Хората, спазващи тази диета и хранещи се често извън дома, практически не могат да определят количеството въглехидрати.

Заблуда 3. От тези диети отслабват всички.

При отказване от хляба, макаронените изделия и от повечето плодове и зеленчуци, наистина лесно се намалява теглото. Но има и изключения. В началния етап на тези диети са разрешени месни и рибни продукти, колбаси, кренвирши и млечни продукти. При подобно „антивегетарианско“ хранене лесно се превишава нормата за мазнини и очакваното намаляване на теглото може и да не стане факт.

Заблуда 4. След белтъчните диети може да се яде всичко и не се напълнява.

Диети, осигуряващи стабилен резултат след тяхното прекратяване, не съществуват. Завръщането към предишния начин на живот и най-вече предишното хранене, води и до връщането на наднорменото тегло.

Тези, които разумно разширяват своето меню за сметка на плодовете, зеленчуците и бобовите култури, се оказват в по-изгодна ситуация. Завръщането обаче към тортите, газираните напитки и шоколада веднага след приключване на диетата ще доведе до възстановяване на предишните килограми.

Заблуда 5. Белтъчните диети могат да се спазват неограничено време.

Всъщност малко се тези хора, които продължително време са спазвали такива диети. Организмът страда от недостига на въглехидрати. Като резултат от това страда и външният вид, спада имунитетът, намалява се физическата и умствената издържливост и активност. Отказът от растителна храна води до недостиг на витамини С, Р и В и редица микроелементи.

Продължителното спазване на тези диети може да предизвика и образуване на камъни в бъбреците и жлъчката, отлагане на “соли” в ставите и гръбначния стълб и повишаване на риска от развитието на вредни вътрешни образувания. /actualno.com