Жълто прозорче, тлъстига, кози цицки — Sedum a ere L. Сем. Тлъсто листни — Crassulaceae

Разпространение. Расте по варовитите и сухи скалисти места в предпланинския и планинския пояс из цяла България.

Описание. Многогодишно тревисто растение с изправени цветоносни и лежащи безплодни стъбла, дълги до 15 см, и с пълзящо разклонено коренище. Листата са месести, яйцевидни, наре­дени керемидообразно и без дръжки. Цветовете са жълти и разпо­ложени на върха на стъблото, с петлистна продълговата чашка, петлистно венче и 10 тичинки. Плодът е сборен с 5 звездообразни плодолистчета и многобройни овални светлокафяви семена. Медо­носно растение.

Използуваема част. Надземната част на растението, брана през време на цъфтежа, юни—юли. Суши се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят на стъблото и листата и жълт на цветовете, без миризма и с парливо-горчив вкус. Опакова се в бали или чували. Допустима влажност 12%. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. Билката съдържа алкалоидите седа-мин, никотин, седридин, сединин, сединон и др., дъбилни веще­ства, неизучени гликозиди, витамин С, органични киселини, рутин, смола и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува болкоуспокоително и противомаларийно, усилва храносмила­телната система и възбужда центъра на дишането. Употребява се при киселини и язва на стомаха, малария, атеросклероза, хе­мороиди.

В българската народна медицина жълтото прозорче се употре­бява още при кръвно налягане, изпаднало задно черво и др. Външно билката се прилага за гаргара при рани в устата, а счукано свежо растение — за налагане при ракови тумори.

Начин на употреба. 2 супени лъжици от билката се за­ливат с 400 г вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. След пре­цеждане запарката се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

В нашата народна медицина се употребяват от същия род след­ните растения: Бяло прозорче (Sedum album L.) — сварено, то се ярилага за регулиране на недостатъчна менструация и външно за бани на малки деца против кожни обриви. Дебела мара (S. maxi­mum Sut.) — пресните й зелени листа без кожицата се използуват за налагане на мазоли (някъде предварително накисват листата в оцет), а също така и за налагане на гнойни рани. Изстисканият нресен сок е ефикасен при болки във външното и средното ухо. Златовръх (S. rhodiola P. С.) — употребява се за увеличаване мля­кото у кърмачките, против диария и за налагане и промиване на рани при шап у добитъка.