Жестоки наказания за хомосексуалност

Противно на валидното международно право на много места в света се нарушават правата на хомосексуални мъже, лесбийки, бисексуални и трансвестити. Хомосексуалността подлежи на наказателно преследване в около 80 страни.Като опозиционен политик сегашният германски външен министър Гидо Вестервеле се застъпваше за правата на хомосексуалните в чужбина. Големи нарушения по отношение на тези права има в страните, които Вестервеле посещава в рамките на актуалната си обиколка, пише Михаел Гесат.В някои държави като Йемен, Мавритания, Судан, Саудитска Арабия и Афганистан за хомосексуалността се предвижда и смъртно наказание. Тази констатация се посочва във внесена на 6 май 2009 година в Бундестага документация по искане на фракцията на свободните демократи и сегашния външен министър Гидо Вестервеле.

Ще се придържа ли Вестервеле към своето искане?

В проектодокумента се изисква Бундестагът да призове федералното правителство да се ангажира по-енергично срещу дискриминацията в страни, където лесбийки, хомосексуални мъже и бисексуални биват преследвани и заплашвани дори със смъртно наказание, както и да се застъпи за отменянето на тези наказания.

Проектодокументът бе отхвърлен тогава от голямата правителствена коалиция срещу гласовете на опозиционните свободни демократи, Зелените и Лявата партия, сигурно по-скоро по партийно-тактически  съображения, отколкото по същество. Дали сегашният външен министър Гидо Вестервеле ще се придържа към своето тогавашно искане и ще обърне внимание на тази тема в хода на своята близкоизточна обиколка?

В Турция хомосексуалността и без това не е забранена. Там лесбийки и хомосексуални мъже могат открито да говорят за сексуалната си ориентация. Въпреки това темата е изключително щекотлива, преди всичко в традиционно консервативните среди извън градовете. Значително по-сериозна е ситуацията на хомосексуалните и лесбийките в двете други страни, които посещава новият външен министър, подчертава Томас Колб, член на Амнести Интърнешънъл и съавтор на книгата ”Правото да бъдеш различен”:

Затруднен достъп до информации

„Това, че законът в Саудитска Арабия предвижда за хомосексуалност смъртно наказание, се дължи на ислямското право Шериата. Трудно може да се каже доколко се прилага това наказание поради затруднения достъп до информации в тази страна.”

В Обединените арабски емирства смъртното наказание за хомосексуални е налице, поне теоретично. Съгласно законите на страната за хомосексуални контакти по взаимно желание може да бъде наложено наказание дългогодишен затвор, посочва Томас Калб.

Сигурно никой не изисква, а и не вярва, че Гидо Вестервеле ще постави в Саудитска Арабия и емирствата публично въпроса за правата на хората с хомосексуална ориентация. Томас Кол от Амнести Интърнешънъл обаче си пожелава поне няколко ясни думи от страна на министъра за отменяне на смъртното наказание./deutsche welle/