Жена ангел пребори демоните

bonevaТя знае най-добре цената на живота. И на болката. Умее да се радва и на малките неща. Обича да прави хората около себе си щастливи. Помогнала е на много болни деца и продължава да помага. Това е шефката на фондация „С лице към живота“ Мария Бонева. На 11 ноември 2002 г. рекламната мениджърка на „Мегаталант“ бе залята със сярна киселина пред дома си в столицата. Справих се с помощта на мъжа до мене, признава дамата със силен дух.

„Престъпен е мозъкът, който може да поръча такова нещо. Това е все едно да кажеш на някого – иди ми купи цигари. Ето ти една жена, майка на две деца, иди я залей, че нещо ми пречи“, споделя с болка Мария. „Едва сега разбрах защо в ада мирише на сярна киселина“, изповяда по-късно в потресаващата си книга „Другата страна“. Красавицата като че ли е предчувствала нещастието. Споделя, че няколко месеца преди заливането с киселина се чувствала много нервна. Когато била на 18 години, претърпяла катастрофа и майка й я завела при баба, която леела куршуми в едно габровско село. Жената й предсказала, че преди да навърши 30 години, ще й се случи нещо ужасно и животът й ще виси на косъм, но след това коренно ще се промени. 
„На сутринта, след като ме заляха с киселината, майка ми дойде да ме види в „Пирогов“. Първото, което й казах, беше: „Помниш ли какво предрече навремето бабата с куршума?“ 
Веднага след инцидента Мария влиза в кафето пред блока и моли за вода, но я изгонват. Санитарка в „Пирогов“ пък я жегнала с подканата да се измие, защото мирише на развалени яйца. Лекарите свалят кожа от гърба й, за да покрият изгорелите участъци отпред. Бременната Мария изгубва и бебето си. След като спасяват живота й, следват множество пластични операции в американската клиника „Джон Хопкинс“. 
Тамошните хирурзи отглеждат нова кожа по своя технология и успяват да възстановят донякъде лицето й. Получава финансова помощ от шефката на „Мегаталант“ Дарина Павлова. По препоръка на щатските лекари търси помощта на един от най-добрите пластични хирурзи в света – българската лекарка Дарина Кръстинова, която работи във френска клиника. Благодарение на нейните грижи и с финансовата и морална подкрепа на Тодор Батков Мария почти успява да възстанови предишния си вид. „Д-р Кръстинова е невероятен виртуоз, който заслужава моята книга. Между нас има много специална духовна връзка. Тя не е просто пластичен хирург – оперира тумор в очите в последен стадий, спасява хора, останали без череп от катастрофи. Имаше нещо предопределено в срещата ни. Тя ме кара да се чувствам горда. Кара ме да вярвам, че другото лице на България може да бъде показано пред света“, споделя Мария.
Преживялата 18 пластични операции млада жена нито за миг не губи присъствие на духа. В много интервюта Мария споделя, че през цялото време е чувствала любовта на двете си деца от първия си брак и на мъжа, с когото живеели без подпис – бившия „Мистър България“ Ангел Бонев. Децата с обич го наричат „татко“. „Все едно, който и да е извършителят и които и да са поръчителите, те нямат шанс да бъдат толкова обичани, колкото съм аз“, казва препатилата красавица. Тя не иска възмездие за човека, който я е обезобразил, и за поръчителя. Дори не ги мрази. 
Просто е безразлична, тяхното съществуване не я интересува. У дома се чувства щастлива с децата си и мъжа на живота си. Чувства се необходима като шеф на асоциация Face to the world, която осигурява безплатни операции и лечение на деца с малформации и пострадали при наранявания в областта на лицето и черепа. Мария не се уморява да вдъхва на малчуганите кураж и вяра в живота, които са й помогнали да съхрани духа си.

в-к Стандарт