Жената с огнените ръце

gadatelkaШест пъти Стела Димитрова е викала и спирала дъжд. Няколко села са й благодарни, че ги е спасила от сушата. Удивителната жена е преживяла тежко премеждие в детството. Съдбата тогава я среща с прочутия новозагорски гадател дядо Влайчо. Той я излекува и предвижда, че след години ще се срещне с една прочута жена от Петрич. 
Стела Димитрова притежава неукротимо биоенергийно поле. Изследвано е от научни капацитети от България и бившия Съветски съюз, тя няма нищо общо с измислените врачки и гадателки. Тодор Живков лично се е срещнал със Стела Димитрова, и то във време, когато такива методи на лечение не само че не се признаваха, но и се преследваха. Както предвижда дядо Влайчо, след години Стела Димитрова наистина се среща с Ванга. Провежда с нея 26 сеанса, дори по нейна молба я зарежда с енергия.


От дете съм знаела, че мога да лекувам. Да помагам при болки във врата, гърба, дископатия и ишиас, но на никого не съм казвала, докато не станах на двадесет години. Това са думи на Стела Димитрова. Една жена с невероятна съдба и дарба. Тя не е екстрасенс, нито врачка. Определя се като изследовател-експериментатор.
Но преди да стане такава, още в ранно детство е трябвало да преживее едно голямо изпитание. Тогава за първи път чула нещо за своето бъдеще, но на две-три години едва ли го е разбрала. Пък и когато болките са ужасни, плачеш, а не мислиш за бъдещето си.

Исак Гозес
Била дете, когато на всеки четиридесет дни дядо й я качвал на каруцата и подкарвал конете от родното й село Ковачите към близкото Коньово. Спирали пред една къща, около която винаги имало много хора. Там живеел дядо Влайчо. Най-прочутият гадател в Новозагорския край. Трима старци се надвесвали като три мъжки орисници над момичето. Дядо й Петър пеел и плачел, дядо Желю мачкал втвърдените й от инжекции и лекарски грешки неподвижни крака, а дядо Влайчо врачувал и успокоявал приятеля си: „Не плачи, а пей, момичето ще расне, ще порасне, ще се оправи и когато нас няма да ни има, то ще ни смени и ще помага на другите. Тези болни хора, дето чакат сега отпред, ще са пред нейната врата“. Тогава от същия този дядо Влайчо Стела за първи път чула, че в Петрич има една жена с необикновени способности. Че някога тя ще я срещне, но да не бърза. Докато не навърши двадесет години, нищо да не прави.
Пак в детските години веднъж видяла светлина. Но невъзможно ярка. Няма техническо средство, коeто може предизвика такова чудо. Сякаш земята горяла. Тогава разбрала, че я споходило озарението. Разбира се, материалистите, които не вярват на неща, което не могат да пипнат, още по-малко на истории, които звучат фантастично, вече сигурно са готови да захвърлят вестника. Момент. Вижте и тази история. Тя като че ли е първата. Защото става, когато Стела вече е навършила двадесет години и може да се отдаде на мисията си. Действието се развива в един почивен дом, където младата жена е отишла да се съвземе, след като току-що роденото й дете починало. В стаята има още една жена. Тя почти не става. Дори за лековита вода от извора не отива, та моли съквартирантката си: 
– Моля те, донеси ми едно шише.
Тук Стела се сопва. Защо не станеш. Лековитата вода е най-полезна, когато се пие от извора.
Оказва се, че жената не може да се държи на краката си, не може да се движи и че най-добрите лекари в санаториума са безпомощни пред болестта й.
Тогава Стела решава да действа. Направих я – спомня си. Всъщност този типично неин израз „направих я“ може да се преведе като „обработих я енергийно“. Или още по-общо: лекувах я. В крайна сметка жената става на крака и тръгва. 
Тук скептиците пак ще се възмутят и ще кажат, че такива чудеса няма. Може и да няма, но има способности. А Господ дарил Стела с богатството да излъчва невероятна енергия. 
Концентрирана в ръцете й, тя става мощно средство за лечение. Дори тогавашната комунистическа власт, която никак не приема такъв вид знахари, се съобразява с фактите. За Стела Димитрова създават официален кабинет, в който тя да върши спокойно работата си. Да лекува с енергия. Подлагат я на изследвания. Пращат я в чужбина. А тогава най-важната чужбина е Съветският съюз. Там професори след дълги проучвания установяват, че българката има пет пъти по-силно енергийно поле от прочутата Джуна – полковникa, който лекува Брежнев и цялата върхушка на КПСС.
Тук става въпрос за наука, а не за шарлатанство. Дори самият Тодор Живков обръща внимание на качествата на момичето от Сливенско и се среща с нея, факт, за който най-добре говори една снимка, на която първият в държавата и Стела Димитрова са един до друг.
– Детето ще оздравее. Но ще бъде обречено през целия си живот да връща това, което Господ му е дал – казал някога дядо Влайчо.
Оттогава вече близо четиридесет години тя връща това, с което я е дарила природата. Лекува, преподава, занимава се с акупунктура и козметика. Способностите й позволяват да поеме умората и тежестта на другите.
Или, както е казала пророчицата Ванга, с която Стела, точно както предвиждал дядо Влайчо, след години се срещнала:
– Ти не мисли за ръцете си. Тия ръце не са твои. Те са ти дадени от Бога.

в-к Стандарт