Желева: Удовлетворена съм от ресора

jelevaРесорът „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“ е външнополитически. Това е важно за България и много удовлетворително за мен, каза външният министър и номинирана за еврокомисар Румяна Желева, предаде репортер на БГНЕС.

Известно е, че България има проблеми със своята репутация, но един от приоритетите на правителството на Бойко Борисов е България да има по-съществена роля и да се превърне във фактор в района и ЕС. Това не може да бъде осъществено без намеса във външнополитически план, категорична е Румяна Желева. Тя заяви, че Лисабонският договор определя хуманитарната помощ като самостоятелно направление, издигайки го до ранг на общностна политика. „Един от ресорите, с който ще се реализират ценностите на ЕС, като глобален актьор на международната сцена“, подчерта тя и добави, че основната задача, пред която е изправена, е създаването на доброволен корпус за хуманитарна помощ към ЕС. Тя заклейми тенденцията на евроскептицизъм, налагана от политици, провалили се във вътрешнополитически план. Така външният министър отговори на многобройните критики, отправени във връзка с ресора, който й е поверен в ЕК. Както знаете, моят наследник ще бъде мъж, мога да добавя, че той ще бъде умен и красив, заяви министър Желева. На уточняващ въпрос дали това ще е зам.-министър Марин Райков, тя каза, че всичките й заместници са красиви и умни.
Във втората част на своята пресконференция министър Желева се спря на устройството на МВнР. Тя отбеляза, че структурата на външнополитическото ни ведомство не кореспондира със структурата на външните министерства на страните от ЕС. Желева посочи, че структурата, създадена преди 20 години, е незначително променяна през годините на преходи, и днес създава системни проблеми в координацията на отделните звена. Сред промените, които предстоят министър Желева изброи: 1. оптимизация на дирекции; 2. съкращаване на дирекции, които вече са станали ненужни; 3. сливане на дирекции, използващи обща нормативна база; 4. създаване на нови дирекции в синхрон с ЕС. Като конкретен пример за предстоящите промени външният министър посочи закриването на службата на говорителя. МВнР ще има говорител, но е безсмислено да има две дирекции – служба на говорителя и връзки с обществеността, които по същество имат обща цел, мотивира промяната Желева. Тя също така добави, че ще бъде създаден кризисен щаб за действия по време на кризи и поста юридически съветник, който ще бъде директор на дирекция по юридическите въпроси. Министър Желева каза, че правилникът ще бъде обсъден в колегиума на министерството, съобразно със Закона за дипломатическата служба, и след това ще бъде изпратен в МС. /БГНЕС