Желева сама си създава врагове

„Мисля, че госпожа Желева си създаде сама врагове в ЕС, а и, разбира се, в България. Според мен противниците на сегашното българско правителство търсят възможности, за да поставят на тясно ГЕРБ“, казва германският политолог Хайнц Брам по повод исканата от зелени евродепути проверка на бизнеса, с който се занимава съпругът на Румяна Желева.

Желева – хиперактивна и припряна?

Проблемът, казва германският политолог, е в хиперактивността на българската външна министърка, номинирана за еврокомисар. Брам има предвид посещенията на българската външна министърка в чужбина – от Вашингтон до Ватикана. Политологът се чуди какво толкова много е имала да разкаже за краткото време, в което управлява кабинетът „Борисов“.

„Тя тъче на няколко стана едновременно. Ефектът от това беше малък. Трябва да се знае, че евродепутатите, които познават г-жа Желева, не могат да се възхищават непрестанно на прекалената й активност. Така че сега някои използват ситуацията, съзирайки възможност да засегнат Желева, а с нея и правителството на Борисов“, казва Хайнц Брам.

Друг добър познавач на България, бившият дипломат Клаус Шрамайер, е убеден в едно: „Не е честно да се използва миналото й, за да я обвиняват в неща, които е вършил съпругът й. Не бива някой да носи отговорност за това, което се върши в семейството му“, казва бившият германски дипломат.

Съмненията, свързани със съпруга на Румяна Желева, намериха място и в германската преса. Вестник „Тагесшпигел“ цитира българската външна министърка с фразата „Нямам нищо за деклариране“, а вестник „Ди Велт“ писа за предполагаемите връзки на съпруга й с руската мафия, наричайки Желева „гангстерска невеста“. В отговор на това българската външна министърка заплаши, че е готова да заведе дело за клевета. Според германския политолог Брам:

Желева прекрачва граници?

„Журналистът от „Ди Велт“ не твърди, че представя факти. Той казва, че предава онова, което е чул за Желева. Това е право на всеки журналист! Освен това Желева поясни, че не е чела статията в оригинал, а това, разбира се, е симптоматично за припряния стил на работа. В такъв случай тя би трябвало да си замълчи!“, казва германският политолог. Той има и още една добронамерена препоръка:

„Впечатленията ми отпреди са, че Румяна Желева се опитва прекалено активно да създава сред евродепутатите добри настроения спрямо Бойко Борисов. С рекламата за собственото правителство може и да се прекали. Не казвам, че Желева е прекалила, но след разговори с хора от Европарламента оставам с впечатлението, че тя все пак е прекрачила една определена граница в това отношение“, казва германският политолог Хайнц Брам./DW-World/