Желева: Нищо не крия, не съм собственик на фирми

Всички съмнения за мен и моя съпруг са измислици. Няма какво да крия. Декларирала съм всичко, което съм трябвало да декларирам. На публичната сцена от 2007 година. Това заяви кандидатът за български еврокомисар Румяна Желева на изслушването й пред депутатите от Европейския парламент.Не съм собственик на никакви фирми. Каня ви в България да погледнете регистъра – той е в моя роден град Бургас и е публичен, каза Румяна Желева.Желева се аргументира, че разчетите на българските финансови и одитни институции опровергават тези съмнения. Тя отрече да е преименувала дружеството „Глобул Консулт“ и да е негов собственик.Многократно поставените въпроси за конфликт на интереси дори повдигнаха предложението за прекратяване на изслушването, но след кратки консултации бе решено изслушването да продължи.
Представители на Европейския парламент ще решават отделно дали Желева се намира в конфликт на интереси. Още преди изслушването някои евродепутати заявиха, че със сигурност ще попитат Желева за това дали е подала коректна и прозрачна данъчна деклация.По време на изслушването се стигна и до спор между Желева и  българския евродепутат  Антония Първанова. Първанова беше поканена за изказване, тъй като според Румяна Желева именно тя е предоставила на европейските институции сведения за конфликт на интереси.Не съм направила нищо лошо. Предоставих информацията за Румяна Желева, за да се избегнат бъдещи грешки, каза пред депутатите в Европейския парламент Антония Първанова. Антония Първанова обясни, че от нея е била поискана информация за финансовото състояние на Желева и отрече да е целяла нарочна атака срещу кандидата за еврокомисар.
Антония Първанова посочи, че Румяна Желева е работила в търговско дружество от 14 юни 2006 г. до април 2009 г., което е в нарушение на българското законодателство. Освен това дружеството, в което Желева е работила, не е продадено, както се твърди, а само е променило името си.„Фирмата не извършва никаква дейност. Подадена е нулева декларация. И това може да се установи. В моята страна също има финансови институции и съд, които следят за декларациите е тяхната вярност. Мисля, че задачата беше да се занимаваме с моите знания по темата за управлението на кризи“, изтъкна от своя страна Желева.Решаването на конфликтите е и въпрос на политическа воля. Това каза на „изпита“ си пред Европейския парламент кандидатът за български еврокомисар Румяна Желева. Освен принципните въпроси българката отговаря и на въпроси по конкретни проблеми и настоящи кризи. Според Желева конфликтите, които предизвикват и хуманитарни кризи, не могат да бъдат решени само с хуманитарно подпомагане и помощ.Тя бе попитана за действията й в държави като Афганистан, Конго, както и за размирни територии като Ивицата Газа и Аденския залив, с който граничи Сомалия. Някои от задаващите въпроси евродепутати определиха отговорите на Желева като „непълни“ и поискаха повече конкретика.„Не може да се очаква от нас да решим всички проблеми. Важното е да можем да предоставим помощ и да облекчим страданията на хората“, оправда се Желева.Българската се ангажира да започне „тиха дипломация“ в Зимбабве, обеща да проучи и кризата в Конго.Желева допълни, че едно от първите посещения, които ще направи като еврокомисар, ако бъде одобрена, ще е в Ивицата Газа. Румяна Желева ще изготви стратегия за превенция срещу сексуалното насилие, което често се прилага./КРОСС/