Ешеверия (Pacbypbytum ouiferum)

Красивият сукулент, познат още като Ешеверия произхожда от Латинска Америка и ,за да сме по-точни неговата родина, е Мексико. Ешеверията, е непретенциозно растение, което лесно се отглежда в стайни условия, защото не се нуждае от някакви по-специални грижи. На външен вид растението, е доста интересно и не по-малко впечатляващо. Листата му са месести и са разположени на гъсто, което създава впечатление за масивност. Тяхната функция, обаче, е далеч по-важна. В тях се събира вода, която се използва при по-дълги периоди на суша, каквито са характерни за региона, от който произлиза Ешеверията.

Ако смятате да я използвате като украса, то доста ефектна композиция би била, ако я поставите в малка декоративна саксия в компанията на други сухолюбиви растения. Най-впечатляваща, обаче би била, ако върху повърхността на почвата, в която, е засадена бъде покрита с малки камъчета. По този начин ще напомните за пустинните й корени.

Без значение, обаче дали ще го отглеждате за украса или просто искате да наслаждавате на изящните му листа, то трябва да знаете при какви условия би се развивало най-добре. Тя се адаптира прекрасно при всякакви температурни условия, но най-добре се чувства при температури между 10-24 градуса. Както споменахме вече, цветето не, е капризно и вирее при почти всякакви условия. Така, че, е без значение къде ще го поставите в дома си. Може да го поставите на места, които не са подходящи за отглеждането на претенциозни видове, като Антуриум-а например.

Препоръчително, е да го поливате само през растежния му период, който, е от април до октомври. Преди всяко ново поливане, обаче се уверете, че пръстта, е достатъчно суха, иначе прекаленото количество вода може да му навреди. През останалия период от годината, поливайте растението колкото да не изсъхне.

Подхранвайте я по време на растежа й, веднъж в месеца, е достатъчно. За целта използвайте разреден наполовина на посочената на етикета доза за стайни растения.

Като типичен сукулетн, Ешеверията няма нужда от високи нива на влага, за да се развива пълноценно.