ЕС УВЕЛИЧАВА НАТИСКА ВЪРХУ САЩ И КИТАЙ

3523_05По-малко от две седмици преди началото на световната среща на високо равнище за климата в Копенхаген Европейският съюз увеличи натиска върху САЩ и други страни като Китай и Индия. Европейските министри по околната среда искат конкретни обещания за опазването на климата, съобщава „Ханделсблат“.

В подготовката на конференцията за климата министрите по околната среда от ЕС увеличават натиска върху страни като САЩ и Китай. В Копенхаген трябва да бъдат решени конкретни цели за редуциране на емисиите, както и финансови обещания за климатичните мерки в третия свят, бяха исканията на министрите на срещата в понеделник в Брюксел. Неангажиращи обявления не са достатъчни, предимно индустриалните държави трябвало да бъдат добър пример.

С това ЕС започва конфликтен курс с САЩ, които засега планират национални климатични закони и отказват международно задължителни обещания. Същевременно европейците повишават очакванията от срещата в Копенхаген. „Трябва да са включени всички важни и съществени елементи“, настоя водещият преговорите от ЕС, шведският министър на околната среда Андреас Карлгрен. „Политически декларации не стигат, трябва да бъдат взети решения“, каза новият немски министър на околната среда Норберт Рьотген.

Никоя страна не трябва да избягва опазването на климта, подчерта Рьотген. Америка наистина се движи в правилната посока със своето законодателство относно климата. Но би било погрешно да й се прехвърля отговорността. „Мащабът, обхватът и интензивността обаче не са достатъчни“, критикува Рьотген. Ако конференцията в Копенхаген не завърши с реални резултати, това би имало „катастрофални последици“, предупреди той.

Климатичната конференция, започваща на 7 декември, трябва да разработи споразумение, което да влезе в сила след изтичането на протокола от Киото през 2012 г. САЩ не подписаха протокола и не са направили обещания за ново климатично споразумение. Все още не е известно дали американският президент Барак Обама ще участва в конференцията. Той обвърза участието си с изгледите за успех на срещата на върха.

Китайският президент Ху Дзинтао обясни миналата седмица, че държавите трябва да направят обещания, които и да могат да изпълнят. Китай обеща редуциране на вредните си емисии, но не назова конкретни цифри.

„Споразумението в Копенхаген зависи напълно от това дали ще получим и от САЩ и Китай задоволителни отговори“, обясни Анреас Карлгрен вчера, допълва „Фокус Онлайн“.

За немския канцлер Ангела Меркел един провал на срещата на върха би бил доста драматичен сигнал. Трябвало да има международно обвързващо задължение за намаляване на въглеродните емисии, „Аз при всички случаи съм мотивирана да допринеса за успеха“, каза Меркел в Берлин.