ЕС се намира в „критична” фаза с трудовата заетост, казаха от бизнес организация

Барселона. Европейският съюз се намира в „критична” фаза с трудовата заетост, като средното ниво на безработицата в Блока се очаква да достигне 10% през настоящата година, заявиха от най-голямата бизнес организация в Европа, предаде АФП.
Но ако правителствата предприемат „правилните мерки, европейските икономики ще могат в кратък срок отново да започнат да създават работни места”, заяви Диас Феран, вицепрезидент на „БизнесЮръп”, на среща на министрите по трудовата заетост на Съюза.
„Намираме се в критична фаза на трудовата заетост. Въпреки известното възстановяване, нивото на безработицата най-вероятно ще достигне 10% в ЕС до края на годината, което означава, че 28 милиона европейци ще бъдат безработни”, каза той.
„Сега е най-необходимо да се предотврати дългосрочната безработица и да се окуражи трудовата активност с необходимите структурни реформи”, добави Феран.
Намаляването на трудовите разходи, подпомагането на трудовата мобилност към региони с повече работни места, повече обучение и „модернизиране” на законите за защита на труда са сред мерките, който Феран препоръча за подпомагането на създаването на работни места в ЕС./Агенция „Фокус“/