ЕС започва преговори за Споразумение за свободна търговия със Сингапур

Сингапур и Европейският съюз започват разговори за достигане на споразумение за свободна търговия (FTA), съобщи правителството на азиатската страна във вторник. Дискусиите с Европейския съюз – най-големият търговски партньор на Сингапур – трябва да увеличат шансовете за постигане на договореност между целия регион и Европа в бъдеще, съобщиха в изявление от Министерството на  търговията и инвестициите на Сингапур, предаде EUbusiness.

Споразумението за свободна търговия ще допринесе за местната икономическа интеграция, проправяйки път в постигането споразумение за свободна търговия  между Европейския съюз и Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (ASEAN).

Преговорите за свободна търговия между Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия и ЕС бяха временно прекъснати рано тази година, основно поради несъгласие относно обхвата на предложеното споразумение.

„Решението на ЕС да пристъпи към двустранни преговори за Споразумение за свободна търговия със Сингапур е положително развитие“, заяви министърът по въпросите на търговията и индустрията Лим Кианг. Той подчерта, че това показва значимостта на региона за Европейския съюз, тъй като е първото подобно споразумение със страна от АСЕАН и ще послужи за основа на по-близко сътрудничество.

Балансът на търговията между ЕС и Сингапур за първите 11 месеца на 2009 г е на стойност 57 млн долара или 11.6% от общия обем на търговията на страната.

Азиатската страна има сключени Споразумения за свободна търговия със САЩ, Япония и Австралия.