Естеството на пристрастяването към тютюнопушенето

Пушачите често отричат, че са пристрастени, макар да пушат всекидневно от години. Чувате ги да казват: „Не съм пристрастен. Пушенето просто ми доставя наслада“, сякаш едното изключва другото. Тези пушачи обикновено твърдят, че лесно могат да се откажат от цигарите, стига да пожелаят. Но, вероятно сте забелязали, те скоро отново пропушват.

Друг тип пушачи бързо и откровено признават, че са пристрастени – това е тяхното извинение за навика им. С пристрастяването те обясняват – и на себе си и на околните – защо продължават да пушат: подтекстът, разбира се, е, че не могат да направят нищо, за да спрат.

Има и пушачи, които са толкова строги противници на всякакво пристрастяване – било към лекарство или наркотик, – че не са склонни да се смятат за пристрастени. Стереотипната им представа за „пристрастяването към наркотик“ е погрешна и опасна. Всяко пристрастяване крие уникални качества и това, че дадено лекарство или наркотик се продава легално, съвсем не изключва възможността да ви постави в зависимост точно както и всички нелегални наркотици. Милиони хора са зависими към относително приемливи за обществото опиати като алкохола, никотина или кофеина.

Какво представлява пристрастяването? Психологическа или физическа е тази зависимост? И какво можете да направите срещу нея? Първата ви стъпка е да разберете естеството на пристрастяването – и особено на пристрастяването към цигарите.