ЕНП: Становището на правната служба на ЕП оневинява Румяна Желева

Становището на правната служба на Европейския парламент оневинява Румяна Желева, съобщиха от Европейската Народна Партия и обявиха, че няма да оттеглят кандидатурата й, и тя ще стане еврокомисар, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.
„Румяна Желева не трябва да се оттегля, няма план Б, ще я защитаваме докрай и тя ще стане еврокомисар” – това е заявил лидерът на ЕНП Джоузеф Доул на заседание на парламентарната група на партията. По думите на Доул, той лично е убедил Желева на не се отказва.
Лидерът на ЕНП е казал още, че е в постоянна комуникация с българския премиер Бойко Борисов и с председателя на ЕК Жозе Барозу, за които е бил категоричен, че също подкрепят Румяна Желева.
ЕНП ще продължи контактите си с политическите координатори в Комисията по развитие, която изслушва Желева.
Тази вечер Доул щял отново да говори с Барозу, за да не бъде провалена новата еврокомисия.
От ЕНП се решили още, че няма да допуснат ново изслушване на Желева – възможност за която съобщи по-рано Дойче веле. Те са си поставили две цели – първо, на 26 януари, да има амбициозна и силна нова комисия и второ, да не губят свои хора по пътя към нея.
„Няма да оставим социалистите да спечелят политическата игра и да вземат за заложник целия процес”, заявяват от ЕНП. Според тях, становището на правната служба на ЕП окончателно ще оневини Желева.
Документът, който вече е пратен на парламентарните лидери, според представители на ЕНП, потвърждава неофициалните засега информации, че няма констатирани нередности. Това обаче важи само за декларацията подадена от Желева в края на миналата година. В качеството й на кандидат-комисар юристите не са разглеждали предишни периоди и данните за тях./КРОСС/