Елхата на Бойко с царска украса

elha4Коледа по време на криза. Така изглежда подготовката за празниците по жълтите павета. Властта не купува елхи и не пръска пари за нова украса. Управляващите вадят всичко оставено им в наследство – стари изкуствени елхи и играчки, установи проверка на „Стандарт“.
Без украса по фасадата на Министерския съвет ще мине тази година. Улисан в грижи покрай държавническите дела, премиерът Бойко Борисов разпореди на екипа си да поставят украса едва след като журналистка му напомни за идващите зимни празници. 
За сметка на това не една, а две коледни елхи греят в Министерския съвет. Празничните дръвчета са поставени на полуетажа на сградата на „Дондуков“ 1. 
Съвсем като в кризисна зима, от администрацията на Бойко Борисов не са купували нови елхи тази година. Вместо това те ползват изкуствени дръвчета, които са още от времето на Симеон Сакскобургготски. Пластмасовите дръвчета са високи между метър и метър и половина.  Играчките по елхите на Борисов са класически – топки в червено и златисто, камбанки и светещи гирлянди. Тази година за коледното дръвче не са купувани нови декорации, а по него има украси още от Костово време, разказаха още от Министерския съвет. 
За първи път тази година Народното събрание пък ще посрещне коледните и новогодишни празници само с изкуствени елхи. Седем дръвчета различна големина красят кулоарите край пленарна зала, където се провеждат дневните заседания на депутатите. В зала „Света София“, която се намира в бившия партиен дом, са поставени три елхички. Там е и най-голямото дръвче, което е около три метра. „Ръководството на парламента тази година реши да закупи изкуствени елхи, за да не се налага догодина да се купуват нови. Знаете, че досега сме имали естествени. Всичко това се прави с цел икономии и ограничаване на разходите“, каза за „Стандарт“ Христо Краевски, шеф на парламентарния пресцентър. Покупката на дръвчетата е излязла около 1500 лева. Парламентът е предпочел зеления естествен цвят на дръвчетата, въпреки че сега хит са лилавите. Според Христо Краевски новогодишна украса в Народното събрание трябва да има, тъй като по празниците депутатите ще са домакини на доста благотворителни прояви с деца. По традиция Народното събрание организира и новогодишно тържество за децата на депутатите, на което Дядо Коледа им раздава подаръци. Майките и татковците на ВИП хлапетата обаче тази година ще останат на сухо и няма да отпразнуват Новата година с купон, обясниха от парламентарната администрация. 
Иначе украсата на парламентарните елхички е от миналата година, разучи още „Стандарт“. Две малки и една голяма елха посрещат още на входа народните представители. Две големи пък са сложени в парламентарното барче и в ресторанта. 
Почти всички стаи на депутатските групи са закичени с коледни венчета. Те обаче са донесени от народните представители, а не от администрацията на Цецка Цачева. Най-изобретателни са от Синята коалиция, които са си сложили и дрянова сурвачка, накичена с пуканки и ошав. Тя е направена от деца от столично училище, обясниха сините.
Теодора Йолчева
Милена Минчева

в-к Стандарт