Елора

Елора / Елура / – село в щата Махаращра , на 29км северно от гр.Ауранхабад . Тук от VІІ в. от Аджанта е пренесена дейността по построяването на скалните храмове . Около Елора , във висока базалтова стена с дължина повече от 2км , са изкопани в съседство един с друг 34 уникални будистки , брахмански и джайнистки храмове и манастири , отнасящи се към VІ – Х в. Те се славят със своята скулптура , заемаща през този период важно място в украсата на светилищата . Барелефните композиции , разгърнати на стените , са изпълнени с напрегната динамика и изобразяват богове и митологични герои .

Сред каменните съоръжения се отделя монолитният храм Кайласантха / VІІІ в. /. Той е изсечен от блокове в отвесната стена и символизира т.нар. „хималайски дом” на индуския бог Шива на свещената планина Кайласа . Съоръжението е богато украсено с прекрасна гравирана скулптура и с фризове на индуски божества и митологически фигури . Стилобатът на една от трите части на храма е обвит с изваяни слонове в естествени размери , които изглеждат неголеми на фона на голямото съоръжение с дължина 50м и височина 29м . В по-малките здания се намира изваяният от камък свещен бик Нанди , служещ като символ на силата и плодородието .

Пластичното изкуство от този период достига своята връхна точка при грандиозния комплекс Кайласанахти с неговите многоколонни зали , галерии , монументални статуи и релефи , впечатляващи със своята динамика и драматизъм на образите . Монументалната живопис и скулптура на пещерните храмове в Аджанта и Елора са национално достояние и културна ценност на индийския народ .