Електронни цигари помагат за отказване от пушене

Дали електронните цигари наистина са най-успешното изобретение срещу тютюнопушенето?

Или пък бумът в продажбите ми се дължи предимно на факта, че вече офисите и обществените места са зони, забранени за пушачите? В България тази забрана влиза от 1-ви юни 2010 година. А електронната играчка прилича на цигара, пуши се като цигара, дори излиза малко „дим” и върхът й свети в червено…. но не вреди!

Електронната цигара е устройство, което се състои от батерия, атомизатор и никотинов пълнител. Всеки път щом се “дръпне” от цигарата, до дробовете достига малко никотин, така се задоволява нуждата от пушене, но без да се увреждат дробовете с катрани, въглероден окис и др. Тук няма процес на горене и това, което излиза от цигарата не е дим, а конденз. Така няма и пасивно пушене, цигарата не вреди на околните и е разрешена за използване и на обществени места.

Един никотинов пълнител се равнява по брой дръпвания на пакет цигари. Патрончето съдържа чиста никотинова течност без други вредни примеси и когато цигарата се използва, батерията активира атомизатора, течността се кондензира и се вдишва „дим”. Така се задоволява никотиновия глад.

Има и разработена програма за отказване от традиционните цигари с помощта на електронния фас.

Тази програма протича на няколко етапа, като включва постепенно намаление на никотиновото съдържание в пълнителите докато се достигне до пушене с пълнител без съдържание на никотин, което просто задоволява навика да се държи цигара между пръстите.

Разбира се, ако пушачът сам не прояви активно желание да откаже цигарите, този метод няма да го излекува от вредния навик. Но все пак електронните цигари си остават една добра и здравословна алтернатива на тютюнопушенето. /БЛИЦ