акустични барабани

Електронен звук с акустични барабани

Ако се чудите защо все повече барабанисти правят електронен звук със своите акустични барабани, няма да се чудите дълго. Просто съвременната музика е много различна от това, което беше преди новото хилядолетие да настъпи.  

Барабанистите днес използват микс от звуци, без да се придържат към жанровата специфика и умело боравят с възможностите на новите технологии и музикални инструменти. Ето няколко подробности по темата.

Как да разпознаете електронния звук от акустичния дръмсет? Самият звук излиза сякаш от компютър, повтарящ се е,  винаги абсолютно същия като предишния и придава едно особено усещане в слушателя. Самият електронен звук създава свое собствено пространство, което се различава от естествения тон на акустичните барабани, което е и началната точка за използване от съвременните барабанисти.

Барабанисти като Джоджо Майер толкова добре са овладели процесирането на електронен звук от акустични барабани, че дори не му се налага да използва ефект. Той използва просто техники като заглушаване на соло барабана, бързи и насечени ритми, специфични настройки на дръмсета…и разбира се усъвършенствана техника на свирене. Групата на Джоджо се казва Nerve и можете да си пуснете онлайн, за да чуете за какво става дума, когато техниката на барабаниста започне да звучи като електроника!

Друг вариант за добавяне на електронен звук е включване на барабаните към компютърен софтуер, което дава възможност за възпроизвеждане на различни бийтове. Също така към барабаните се добавят различни модели падове, които могат да се включат към микрофоните озвучаващи барабаните и електронния звук става част от звученето на барабаниста.

Достатъчно е да сте фен на новите технологии, но и да обичате акустичния звук от барабаните, за да намерите свой собствен начин да миксирате два вида звуци, които създават съвсем нови музикални образи. Намерете най-добрия начин да композирате и свирите, като смесвате силата и финеса на акустичния звук, с роботиката на електрическото звучене, тогава ще добавите още един цвят към музикалната си палитра.

Източник: music-store.bg