ЕК ще продължи да има настоятелен подход по отношение на политиката по еврофондовете

Европейската комисия ще продължи да следва един изключително настоятелен подход по отношение на политиката по еврофондовете, каза на пресконференция Жан Мари Сейлер, директор в Главна дирекция „Регионална политика” на Европейската комисия, предаде репортер наАгенция „Фокус”.
Вярваме, че кохезионната политика е изключително важна в този момент на икономическа криза, каза той и посочи, че резултатите не са добри по отношение на темпото по места. Големите проекти отнемат 3-4 години, за да бъдат изпълнени и затова трябва да се ускори усвояването на средствата.
Не сме отишли много напред по отношението на изпълнението на проектите и много трябва да се направи по отношение на плащанията по грантовете, това трябва да се ускори, каза той.
ЕК счита за важно особено в България усилването на административния капацитет.
По думите на Сейлер – постигнат е огромен напредък на ниво управителни органи, но досега се вижда, че административният капацитет не винаги помага фирмите да могат да правят стойност от парите, които получават.
Сериозно гледаме на всякакви нередности по отношение на усвояването, каза Сейлер и посочи, че от ЕК искат държавите първи да дадат информация за нередности.
Това са средствата на европейските данъкоплатци и трябва да бъдем готови да се отчитаме пред бюджетните органи и да проявяваме необходимата сериозност, заяви той.
В момента нямаме замразени пари, нямаме заплаха, която скоро да доведе до замразяване, каза Юлиана Николова, секретар на Съвета за управление на средствата от Европейския съюз.
Имаме натрупано забавяне в големите проекти и това притеснява и нас и комисията, посочи Николова. По думите й – прави се всичко възможно да изчистим забавянията по ОП „Транспорт” и „Околна среда”./агенция Фокус/