Един нелеп юбилей

На 11 януари в Германия стартира 10-ото издание на  Биг  Брадър. 10 години хора в контейнер – амортизирани образи, които изваждат на показ своята „голота“ и осигуряват зрелище на жадната за екшън и трилър публика.

Може би пък ще се случи нещо. Нещо изключително, нещо ужасно и нещо отвратително. Все едно какво ще е то. Важното е просто да се случи и публиката да наблюдава зрелището на живо.

Биг Брадър навършва 10 години и около милион и половина контейнерни воайори седяха пред телевизора, когато по RTL течеше документацията „Германия. Нейният Биг Брадър. 10 години телевизионна история.”

По-бърза смяна на декорите

Седят пред телевизора, за да видят всички тези, с извинение, амортизирани образи, които в миналото изваждаха на показ своята ”голота”. Този понеделник стартира десетата щафета. Когато в Германия контейнерът за пръв път отвори вратите си за кандидатите, това все още беше скандал. Когато една строителна работничка стоеше гола под душа, когато под завивката един кръчмар и една блондинка загатваха по пределно ясен начин за своята скрита игричка…

Но днес табутата в Германия вече са рядкост. Това че жените се разменят, че се ядат тестикули от кенгуру или когато щастието се търси с език, ровещ в гмеж от червеи – всичко това днес вече не е сензация. Зрителите искат по-бърза смяна на декорите. Искат повече екшън, повече трилър. Трябва да си бъде риалити, но нека да е малко по-интересно.

Обикновеното ежедневие – скучно за телевизията

В миналото телевизионните пордуценти си помагаха, ангажирайки професионални актьори за така наречените риалити етюди като подправка на действителността. Дали и на контейнерните кандидати сценарият не се задава предварително? Ако не се прави това, още като десетгодишен Биг Брадър ще бъде вече експонат за музея. Ех, понякога ежедневието може да е толкова скучно, че дори да не става и за телевизията./deutsche welle/