Европейският парламент и националните парламенти имаме обща отговорност за бъдещето на европейските граждани, заяви председателят на ЕП Йежи Бузек

Европейският парламент и националните парламенти на страните-членки на ЕС имаме обща отговорност за бъдещето на европейските граждани и за бъдещето на Евросъюза. Това заяви председателят на Европейския парламент Йежи Бузек по време на официалното си посещение в България на 3 март 2010 г. По покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева той направи първа визита у нас в качеството си на председател на Европарламента.

Цецка Цачева посрещна госта на официалния вход на Народното събрание. След това в зала „Запад” на парламента се състоя среща на Йежи Бузек с председателския съвет на 41-то Народно събрание, в която участваха заместник-председателите на парламента, ръководствата на парламентарните групи и председатели на парламентарни комисии. Преди срещата председателят на Народното събрание закичи Йежи Бузек с мартеница и му обясни символиката на този български обичай.

На разговора Цецка Цачева запозна председателя на ЕП с приоритетите в досегашната работа на 41-то Народно събрание. Сред тях тя открои гарантирането на сигурността на българските граждани, борбата с корупцията и организираната престъпност, преодоляване на неблагоприятните последици от икономическата криза, продължаване на хармонизацията на българското законодателство с европейското. Председателят на Европейския парламент отбеляза, че за него е чест да направи визитата си именно в деня на националния празник на България. Той подчерта необходимостта от продължаване на активния диалог между Европарламента и Народното събрание, защото тясното сътрудничество между двете институции е в интерес на гражданите на България и на целия Европейски съюз. Йежи Бузек изрази надежда, че скоро България ще се присъедини към Шенгенското пространство и отбеляза, че вероятно ще е първата държава, която ще влезе в еврозоната след кризата.

В края на срещата председателят на Европейския парламент се разписа в книгата за официални гости на Народното събрание. Председателят на парламента Цецка Цачева му подари реплика на парламентарния звънец като символ на българския парламентаризъм и държавност. След това двамата направиха изявление за медиите.

Цецка Цачева благодари на председателя на Европарламента за визитата му в България точно в деня на националния ни празник. Тя изрази задоволството си от това, че по-малко от два месеца след срещата им в Брюксел, двамата отново имат възможност да дискутират теми, свързани с ролята на националните парламенти след влизането в сила на Лисабонския договор.

Йежи Бузек заяви, че идва от Брюксел с послание за солидарност, тъй като именно чрез солидарността могат да бъдат преодоляни трудностите, свързани с кризата, да бъдат създадени колкото е възможно повече работни места за европейските граждани, да бъде подобрено тяхното положение и отговорено на техните очаквания.

Друг важен въпрос, който не бива да забравяме, е сигурността на енергийните доставки, каза председателят на Европарламента. Той подчерта, че това е проблем, който изключително много вълнува гражданите на ЕС. Може би не всички познават или се интересуват от процедурните тънкости на това как една или друга институция на ЕС работи, но хората много добре разбират и чувстват когато спира парното и тока, отбеляза Бузек. Затова идвам със съвсем ясното послание от ЕС, че ние заедно ще се погрижим това да не се случва, допълни той.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изнесе публична лекция в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на тема „Европа и свободата”. Свободата е в основата на нашата ценностна система, но тя има своите предели – главно свободата на другите, отбеляза той. Когато се борим за свободата, се борим за достойнството на хората, заяви Бузек. Той отбеляза значението на солидарността между европейските граждани и държави.

Йежи Бузек запозна студентите с идеята си за европейска енергийна общност, която ще гарантира на европейските граждани енергийна сигурност. За да бъде ЕС по-конкурентноспособен, енергийните доставки требва да бъдат на по-ниски цени, посочи той и добави, че за да бъде Европа по-конкурентоспособна, трябва да бъде и „по-иновативна“.

Бузек поздрави аудиторията с националния празник и подчерта, че борбата за свободата и за човешките права във всяка страна е свързана с парламентарната институция, тъй като тя е пряко избрана от гражданите.

Председателят на Европейския парламент се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с президента Георги Първанов.

Йежи Бузек е официален гост на тържествената заря-проверка по повод националния празник на България – 3 март.