Европейска акция за спазване на разрешената максимална скорост за движение по пътищата стартира днес

Контролната операция, която ще се проведе в периода от 26 април до 2 май, е част от организираните от Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/ инициативи

Засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение по пътищата ще бъде осъществяван в периода от 26 април до 2 май на територията на всички държави-членки на Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” в ЕС /TISPOL/.
Като член на TISPOL и съгласно приетия от европейската мрежа план за провеждане на полицейски операции “Пътна полиция” в нашата страна организира засилен контрол по спазване на разрешената максимална скорост за движение в периода 26 април – 2 май.
Годишно по пътищата на Европа при пътни инциденти загиват над 42 000 души, като 30% от жертвите са резултат на движение със скорост над разрешената. Статистиката сочи, че през 2009 г. в Р България 48.4% от загиналите при пътно-транспортни произшествия са водачи на МПС,  29.7% – пътници и 21.9% – пешеходци. Броят на убитите при произшествия, възникнали поради превишена или несъобразена скорост, представлява 55.2% от всички загинали при ПТП, което е значително над средното ниво за държавите-членки в ЕС. 2004 са регистрираните през 2009 г. тежки пътно-транспортни произшествия с участието на едно МПС, загиналите са 362 – 40.3% от общия брой загинали при пътни произшествия годината, като една от основните причини за възникването им е движението с превишена или несъобразена с пътните условия скорост за движение.
Осъществяването на засилен контрол по спазване на разрешената скорост за движение е от изключително значение за подобряване на пътната безопасност и коригиране поведението на водачите, с оглед намаляване броя на жертвите при пътни инциденти.